Proširuju se kapaciteti prihvatnog centra u Obrenovcu

Vesti 29. jan 201719:15 > 19:22
N1

Vrata obrenovačkog prihvatnog centra u nedelju su konačno otvorena za medije. Tamo je trenutno smešteno blizu 600 mladića, od kojih je polovina mlađa od 18 godina. Iako su prilikom prethodne posete ekipe N1 kapaciteti prihvatilišta bili puni, u obrenovačkoj kasarni sada je oko stotinak praznih mesta, a u toku je i proširivanje kapaciteta objekta.

Migranti su uglavnom zadovoljni uslovima života.

Od 32 kreveta u sobi, jedan je i Omarov. Od Pakistana do Obrenovca putovao je punih godinu dana, a tek ovde se kaže, po prvi put, kaže, oseća bezbedno.

„Iznenadilo me je koliko su ljudi ovde dobri prema nama, nismo navikli na takav tretman. Doktori i osoblje, članovi organizacija koji brinu o nama, možemo samo da im budemo zahvalni“, kaže Omar.

Uslovi u kasarni, daleko su od hotelskih, ali radijatori su topli i kreveta ima dovoljno.

I biće ih još. Da li zbog objektivne potrebe ili zbog ministarske posete, na adaptaciji dodatnih prostorija radilo se i tokom nedeljnog prepodneva, iako u kasarni već ima stotinak praznih kreveta. Pokazavši ih novinarima, ministar Vulin je demantovao navode pojedinih organizacija da u prihvatnim centrima nema dovoljno mesta.

„Te ljude iz tih organizacija koje nas kritikuju moram da pitam jel oni smatraju da u ovoj zemlji treba da bude 60.000 migranata ili 70.000 migranata? Ili onoliko koliko smo se dogovorili da bude?“, rekao je Vulin.

Nije problem samo nedovoljan broj kreveta, nego i loša logistika, upozoravaju iz Centra za pomoć tražiocima azila. Sa druge strane, iz Visokog komesarijata UN za izbeglice kažu da je upravo Srbija primer dobre prakse u tretmanu migrantskog problema.

„Skoro 90 odsto migranata koji su trenutno u Srbiji smešteni su u prihvatne centre. Obrenovac je samo jedan primer toga kako pružiti svima krov nad glavom“, kaže Hans Šoder iz Visokog komesarijata.

A bez krova nad glavom je, prema podacima komesarijata za izbeglice, još oko 1000 migranata širom Srbije.