Portparol VS: Obavezan vojni rok ako proceni radna grupa

Vesti 29. jan 201720:57 > 21:39
N1

Vojska Srbije je ovih dana privukla pažnju domaće javnosti zbog ratnih rasporeda koje su dobili pojedini zaposleni u javnim preduzećima i popisa mehanizacije privatnih firmi. Portparol VS Jovan Krivokapić navodi da je u pitanju redovna procedura.

On je podsetio i da zaseda radna grupa koja se bavi revizijom strategijskih dokumenata odbrane, koja će razmatrati temeljno rizike i pretnje po bezbednost Srbije, i da ona, na osnovu toga odlučuje da li je Srbiji potrebno redovno služenje vojnog roka i daje svoju procenu.

Krivokapić kaže da se procedura rasporeda i upisa u evidenciju sprovodi više od 70 godina i da je u pitanju Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi koji propisuje obaveze građana u slučaju ratnog stanja.

„Svake godine se sprovode iste aktivnosti. Uvode se u evidenciju mladići koji u tekućoj godini navršavaju 18 godina. Vršimo popis materijalnih stvari koje bismo u slučaju ratnog ili vanrednog stanja mogli da iskoristimo za odbranu zemlje, a pre svega da bismo popunili ratne jedinice VS. Treća stvar, koja je novija, od 2013. kada je usvojen Plan odbrane Republike Srbije, a sprovodila se sve vreme, jeste plan odbrane koji važi, a koji treba da donesu sva javna i državna preduzeća ali i određeni privredni subjekti od značaja za odbranu zemlje“, objašnjava Krivokapić.

On ocenjuje da je do zabune došlo, među građanima, zbog toga što je obavezno služenje vojnog roka obustavljeno 2011, pa je „verovatno tada došlo do percepcije da građani nemaju nikakvih obaveza prema odbrani Republike Srbije“. Krivokapić podseća da u zakonu postoje obaveze svih građana – a to je da se prvo uvedu muškarci u evidenciju, s 18 godina, a posle toga mogu i da služe vojni rok.

To znači, ako ove godine pune 18 godina, potrebno je da ponesu svoje lične karte ili neki dokument kojim će dokazati svoj identitet, do kraja februara, i da za dva, tri minuta završe upis u evidenciju, u najbližem centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu – ranije smo ih zvali vojni odseci, objašnjava Krivokapić.

Na konstataciju da postoje kazne ukoliko se mladići ne odazovu, portparol VS kaže da svaki zakon koji propisuje određene obaveze građana, propisuje i određene kaznene odredbe ukoliko se obaveze ne izvrše, ali ističe da do sada nikakvih problema nije bilo:

„Mi smo zadovoljni odzivom svojih građana i kad je u pitanju upis u evidenciju i kad je u pitanju ispunjenje materijalne obeveze odnosno prijavljivanje materijalnih stvari“.

U poslednje vreme aktuelizovano je i pitanje vraćanja obaveznog služenja vojnog roka i to posle ankete koja je pokazala da čak 70 odsto građana podržava takvu ideju.

Na pitanje da to prokomentariše, Krivokapić objašnjava da odluku donosi radna grupa sačinjena od stručnjaka, ukolikoutvrdi da za tako nečim ima potrebe.

Pre mesec dana najavili smo da je u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije formirana radna grupa koja se bavi revizijom strategijskih dokumenata, od najvećeg značaja za odbranu Republike Srbije, a u pitanju su najviša, krovna dokumenta, kaže Krivokapić. On navodi da se radi o Strategiji nacionalne bezbednosti, Strategiji  odbrane i Beloj knjizi odbrane.

„Jedno od pitanja koje će razmatrati ta grupa je i eventualno vraćanje obaveznog vojnog roka… Radna grupa se sastoji od eminentnih stručnjaka iz MO i Vojske Srbije pre svega, oni razmatraju izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije. To je tematika koja se stalno menja i u svetu i u regionu… Tako da, ukoliko oni procene da je Republici Srbiji potrebno da ima obavezno služenje vojnog roka, samim tim da ima obučenije građane za, ne daj Bože, vanredno i ratno stanje, oni će doneti takvu procenu, a nakon toga sledi administrativna procedura“, navodi portparol Vojske Srbije.

Ne postoji rok za posao kojim se radna grupa bavi, kaže Krivokapić i dodaje da se radi temeljno.