Vukčević: Vlast dovodi nekompetentne u javna tužilaštva

Vesti 30. jan 201710:41 > 10:43
Izvor: N1

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da je da se trenutno dešava urušavanje institucija, pre svega javnih tužilaštava u kojima, kako kaže, rade nekompetentni ljudi.

„Vidim da izvršna vlast vrši pritisak tako što dovodi nekompetentne ljude na dogovorna mesta u tužilaštvu. Time što su nekompetentni i nemaju ništa iza sebe, oni rade kako im se kaže“, rekao je Vukčević.

Ocenio je da izbori za rukovodeće funkcije u javnim tužilaštvima nedopustivo dugo traju i da godinu i po dana nema novog tužioca za ratne zločine.

Vukčević ističe i da se jedan od najvećih političkih pritisaka na rad Tužilaštva za ratne zločine dogodio za vreme vlade premijera Vojislava Koštunice, kada su iz Haga stigle zapečaćene optužnice protiv generala Ojdanića, Pavkovića, Lazarevića i Sretena Lukića.

„Tadašnji republički tužilac zatražio je od mene da i mi u Srbiji podignemo optužnicu protiv njih i da na taj način sprečimo njihovo izručenje Hagu. Objasnio sam da je to pravno nemoguće i da Haški tribunal ima prioritet u odnosu na sve pravosudne organe u regionu“, otkrio je Vukčević i dodao da su pritisci na njega nastavljeni.

Govoreći o slučaju Ramuša Haradinaja, Vukčević je rekao da bi on mogao samo da bude izručen Srbiji i da, kako navodi i tužilac Dejvid Švendimen, procesno nije moguće da bude izručen novouspostavljenom sudu za zločine OVK.

„Smatram da je najvažnije da se Haradinaju sudi i da to bude uz poštovanje najviših međunarodnih pravnih standarda“, zaključio je Vukčević.