Društvo sudija Srbije: 44 odsto sudija trpelo pritisak

Vesti 30. jan 201714:07 > 14:22
N1

Pritisak da donese određenu odluku doživelo je u svom radu 44 odsto sudija, rečeno je u Beogradu na predstavljanju projekta "Jačanje nezavisnosti i integriteta sudija u Srbiji" koje je sačinilo Društvo sudija Srbije.

U okviru projekta, realizovanog uz pomoć CESID-a, urađeno je anonimno istraživanje stavova 1.585 sudija od kojih je većina ocenila da su nedovoljna nezavisnost i nedovoljna obučenost glavni problemi u radu. Najviše pritisaka na sudije bilo je od strane sudskih vlasti, a nešto manje od politike i kolega, rekla je predsednica Upravnog odbora Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić. 

U istraživaju je navedeno i da je podatak da je 44 odsto sudija osetilo pritisak da donese određenu odluku zabrinjavajući, s obzirom da ukazuje na „neku vrstu neznanja sudija o načinima kako bi mogli da se zaštite“.

Od onih koji su trpeli pritiske, najviše sudija smatra da je u sudstvu prisutna atmosfera opšteg, odnosno sistematskog pritiska, i to njih 43 odsto.

„Od strane drugih nosilaca vlasti pritisak je osetilo zbirno 27 odsto sudija, 18 odsto posredno i devet odsto otvoreno“, navodi se u istraživanju. 

Dodaje se i da je nešto manji procenat sudija bio izložen pritisku od strane predsednika suda – zbirno 22 odsto, od čega 16 odsto prikriveno, odnosno raspitivanjem za predmet od strane predsednika suda, a šest odsto otvoreno, odnosno direktno“. 

Navedeno je i da je „osam odsto sudija bilo izloženo pritisku da donese određenu odluku od strane kolega, odnosno drugih sudija“. 

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević je rekla da je najviše pritisaka bilo da se što više predmeta reši u što kraćem roku. Ona je rekla i da to nije moguće raditi jer, kako je navela, sudski predmeti nisu ekseri i tu se ne radi o tehničkim stvarima. 

„Da možemo da napunimo kompjuter statističkim podacima i da onda mašina sve proračuna, sudije ne bi ni postojale“, rekla je ona. 

Novinari nisu dobili konkretan odgovor na pitanje kada će sudstvo u Srbiji dostići nivo američkog, koje je nedavno suspendovalo odluku predsednika Donalda Trampa. Boljević je napomenula da je u građanskoj materiji, u najvećem broju predmeta država Srbije tužena strana i gubi parnice.