U Srbiji više od 700 dece migranata bez pratnje roditelja

Vesti 30. jan 201714:56 > 15:01
Izvor: REUTERS/Marko Đurica

U prihvatnim centrima za migrante u Srbiji trenutno se nalazi 747 dece bez pratnje roditelja, navela je zamenica komesara za izbeglice i migracije Svetlana Velimirović.

Na konferenciji „Na pola puta – prihvat i povratak maloletnih migranata bez pratnje“, Svetlana Velimirović je navela da deca čine 47 odsto migranata smeštenih u prihvatnim centrima, od čega ih je 747 bez pratnje roditelja. 

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević je istakao da je Srbija prva i jedina zemlja koja je izdala uputstvo Centrima za socijalni rad kako treba da postupaju kada su u pitanju maloletni migranti bez pratnje.

On je naveo da su zahvaljujući Vladi Švajcarske poboljšani kapaciteti za smeštaj maloletnih migranata u Beogradu, Nišu i Subotici, sa ciljem da oni budu u sistemu, a ne van njega. 

Ivanišević je naglasio da migrantska kriza nije slabijeg intenziteta i da intenzivno traje, ali da ovoga puta stvara nove izazove, kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje maloletnih migranata, koji već duži vremenski period nisu u sistemu školstva. 

Izvršni direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević ocenio je da je koordinacija između vladinih i nevladinih aktera važna u rešavanju migrantske krize. 

Skup je organizovala Grupa 484, u saradnji sa Danskim savetom za izbeglice i Udruženjem mladih pravnika iz Makedonije.