Radulović: "Masovna krađa" na izborima, spremamo prijave

Vesti 30. jan 201715:34 > 16:05
FoNet/Zoran Mrđa

Lider Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović rekao je da se na izborima održanim u aprilu prošle godine dogodila "masovna krađa", zbog čega će, između ostalog, biti podnete krivične prijave protiv lidera SNS Aleksandra Vučića, nekadašnjeg predsednika RIK-a Dejana Đurđevića, CeSID-a i Miladina Kovačevića iz Republičkog zavoda za statistiku.

Radulović je rekao da postoji „ogromna razlika između lokala i Republike i da su se na nivou Republike „nekim čudom glasovi opozicije pretvarali u glasove za vlast“.

„Analizirali smo lokalne i parlamentarne izbore. Utvrdili smo da se 372.000 glasova sa lokala prelilo u Republici na potpuno neverovatan način. Tako da je oko 300.000 ljudi koji su glasali za grupe građana na lokalu, 47.000 koji su glasali za DJB, DS, LDP, LSV, Novu, manjine i 27.000 koji su glasali na republičkim, a nisu na lokalnim izborima – na republičkom nivou glasali ili za SNS, SRS i SPS ili za druge patriotske stranke“, kazao je Radulović. 

On je ocenio da je takav izborni rezultat nemoguć i da je moguć samo uz „masovnu krađu“. 

„Mislim da se ona desila, tako što su nakon što su prebrojani glasovi na biračkim mestima, džakovi i zapisnici menjani na putu do republičkog koordinatora i da su na tom putu ukradeni ovi glasovi“, naveo je Radulović.

Prema njegovim rečima, na ponovljenim izborima na biračkom mestu 22 na Novom Beogradu su rezultati na lokalnim i republičkim izborima otprilike isti. 

„Na lokalnim izborima na Novom Beogradu 38 odsto glasova su osvojile liste SNS, SPS i SRS, a 60 odsto sve ostale liste. Rezultati ponovljenih izbora na mestu 22 se otprilike gađaju u isti procenat. Međutim, rezultati republičkih izbora na Novom Beogradu pokazuju – 53 odsto za SNS, SPS i SRS i 44 odsto za sve ostale. Znači, ogromna razlika između rezultata lokalnih i republičkih“, naveo je on. 

Radulović je naveo da po je tome 15 odsto građana Novog Beograda, koji nisu glasali ni za SNS, SPS i SRS na lokalu, izgleda glasalo za te liste na republičkim izborima i to na svim biračkim mestima, osim na onom jednom gde je ponovljeno glasanje“, naveo je on. 

On je kazao da je to pobudilo sumnju zbog čega je DJB pristupio analizi rezultata izbora i došao da podataka da se slično dešavalo i na drugim biračkim mestima kada se porede izbori sa lokala i Republike i naveo primer opštine Mladenovac. 

Radulović je kazao da kada se, na primer, uporede rezultati glasanja na lokalnim i republičkim izborima, ispostavi da su od pet glasača Grupe građana „Samo jako“ na lokalu,  četiri glasala za SRS, SPS ili SNS na republičkim izborima. 

Radulović je objasnio da na ponovljenim izborima nisu mogli da, kako je rekao, kradu glasove, jer su po završetku izbora odmah prebrojani glasovi i odmah su išli do Zavoda za statistiku. 

„Imamo osnovanu sumnju da su u dogovoru učestvovali i lideri radikala, SPS i Aleksandar Vučić kao lider SNS i direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević i predsednik RIK-a, takođe. Pripremamo krivične prijave protv svih ovih lica. Sav materijal će biti dostupan na sajtu“, kazao je on. 

Radulović je naveo da se analiziraju svi zapisnici sa biračkih mesta i da su brojni zapisnici koje nisu potpisali članovi biračkih odbora.

Vučić ima probleme u SNS, naš cilj je pobeda

Lider Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je danas da će taj pokret objaviti odluku o tome koga će podržati na predstojećim predsedničkim izborima objaviti kada budu raspisani i kada bude poznato da li će biti raspisani i vanredni parlmentarni izbori.

„Mi smo više puta rekli da non stop razgovaramo sa svim kandidatima koji su kandidati na izborima i da ćemo našu odluku o tome šta ćemo raditi na predsedničkim izborima objaviti kada se raspišu, odnosno onda kada nam Aleksandar Vučić kaže da li imamo parlamentarne izbore i koga će podržati na predsedničkim izborima“, rekao je Radulović.

On je rekao da misli da je to „najača strategija“, jer je cilj pokreta DJB da pobedi na ovim izborima. 

„Naš cilj je pobeda. Mislimo, takođe, da u svetlu svega o čemu govorimo da moraju biti raspisani vanredni parlamentarni izbori. Razumemo da je Aleksandra Vučića strah, da zna da mu je rejting značajno pao i da mora da pobegne od parlamentarnih izbora. Izmišlja razne razloge za to“, kazao je Radulović. 

On je ocenio da Vučić ima ozbiljne probleme unutar SNS. 

„Ima probleme sa Tomislavom Nikolićem. Nikolić sa pravom kaže da ako se Aleksandar Vučić kandiduje za predsednika onda bi trebalo da podnese ostavku na mesto predsednika SNS, kao što je to uradio Nikolić kada je postao predsednik republike i da Nikoliću vrati njegovu stranku, pri ćemu Nikolić očigledno misli da bi trebalo da bude predsednik vlade“, kazao je Radulović. 

On je ocenio i da se koalicija oko SNS „ljulja“ zbog problema rejtinga na terenu. 

„Da bi uspeli da pobede na ovim izborima, moraće da posegnu za masovnom izbornom krađom“, kazao je Radulović.