DJB tvrdi da su izbori pokradeni, Kovačević ima objašnjenje

Vesti 30. jan 201718:27 > 18:29
N1

Iako uveliko traju pripreme za predsedničke izbore, još nije završena ni priča o parlamentarnim održanim prošlog aprila. Pokret Dosta je bilo objavio je rezultate svoje analize koja, kako kažu, potvrđuje da je oko 372.000 glasova pokradeno. Svi su, tvrde, otišli vladajućoj koaliciji i radikalima. Zbog toga najavljuju i krivične prijave.

Još u izbornoj noći sumnjali su u regularnost glasanja. Devet meseci kasnije sigurni su, tvrde u pokretu Dosta je bilo, da su pokradeni. Do tog zaključka došli su upoređivanjem rezultata lokalnih i parlamentarnih izbora.

Razlika je očigledna, a posebno vidljiva u opštini Mladenovac i kod glasača Grupe građana “Beli – Samo jako“, objašnjava predsednik pokreta Saša Radulović.

„Od svakih pet glasača Belog u Mladenovcu, četiri su u republici glasala za SNS, SPS ili radikale, jedan je glasao za DSS-Dveri, a nijedan ni za Dosta je bilo ni za jednu drugu grupu“, navodi on.

Gotovo ista stvar dogodila se, kaže Radulović, i u 151 opštini u kojoj su u isto vreme održani lokalni i parlamentarni izbori.

Pokret Dosta je bilo upoređuje neuporedivo, smatra direktor Zavoda za stitistiku i član RIK-a Miladin Kovačević, jer jedno su, objašnjava, lokalni, a nešto sasvim drugo pralmentarni izbori.

„Prosto to nije put kojim se može ustanoviti bilo kakva karakteristika i verodostojnost. A naravno da su rezultati i jednih i drugih verodostojni nakon što su svi izborni organi to potvrdili, od biračkih odbora do Centralne izborne komisije“, kaže Kovačević.

N1

Ali, Dosta je bilo ima zamerke i na njihov rad, i pokazuje jedan zapisnik kao primer. “Evo, recimo, ovo je zapisnik gde nijedan član Biračkog odbora ga nije potpisao, osim jedno na vrhu. Ovo je primer zapisnika gde su prepravljani rezultati. Inače uputstvo RIK-a vam kaže da zapisnik mora da bude čitko popunjen. Da li vam ovo izgleda kao čitko“, upitao je Radulović.

Kovačević odgovara da se nekada javljaju tehničke greške, pa čak i pogrešni zapisnici. “Ali svaki takav zapisnik ide na komisiju, ide na Republičku izbornu komisiju i ona odlučuje šta će biti dalje sa njim. A komisija je sastavljena od predstavnika svih lista koje učestvuju na izborima, pa tako i pokreta Dosta je bilo“, zaključuje Kovačević.

Iako za svaku njihovu tvrdnju ima objašnjenje to direktora Zavoda za statistiku neće, najavljuju u tom pokretu, osloboditi krivične prijave.

Nju će podneti i protiv Aleksandra Vučića, Ivice Dačića, Vojislava Šešelja i bivšeg predsednika RIK-a Dejana Đurđevića.