Šabić: Odgovornost države za zaštitu podataka kozmetička

Vesti 30. jan 201719:39 > 19:48
Tanjug/Zoran Žestić

Stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti u Srbiji je veoma zabrinjavajuće, ocenio je poverenik Rodoljub Šabić uz konstataciju da je odgovornost nadležnih državnih institucija kada je ima - kozmetička. Šta je doprinelo da Srbija Dan zaštite podataka o ličnosti dočekuje sa takvim rezultatima?

Lični podaci više od pet miliona građana Srbije posle hakerskog napada na Agenciju za privatizaciju 2014. godine mesecima su bili dostupni svakome na internetu. Iako je zbog toga na zahtev Poverenika pokrenut prekršajni postupak protiv Agencije, ista više ne postoji, odgovornih nema, a postupak je zastareo.

„Ako je to ilustracija odnosa države prema takvoj kompromitaciji te količine podataka, onda se zaista postavlja pitanje ima li smisla otvarati pitanje odgovornosti za bilo kakvu drugu povredu prava na zaštitu podataka o ličnosti“, kaže Šabić.

Intervenisano je i u hiljadama drugih slučajeva, dodaje Poverenik koji je, kaže, mnogo puta insistirao na odgovornosti.

“Fakat je, dakle, da te odgovornosti zapravo nema, da je ona sporadična, kozmetička, da je najčešći način na koji se ti postupci završavaju nastupanje zastarelosti“, ističe Šabić.

Novi zakon u toj oblasti Srbija je, kaže Šabić, mogla da dobije još 2012, a nema ga ni danas. Nema ni Akcionog plana koji prati Strategiju iz 2010, ali ni Uredbe Vlade najavljene još početkom 2009.

Šef misije OEBS u Srbiji Andrea Orizio kaže da je “od suštinske važnosti da zakoni o zaštiti podataka o ličnosti limitiraju aktivnosti kompanija i vlada i osnaže građane da kontrolišu i spreče zloupotrebu svojih ličnih podataka“.

Iako mandat Povereniku ističe 2018. godine, njegovo dosadašnje zalaganje kandiduje ga za još važniju instituciju, indirektno poručuje Zaštitnik građana Saša Janković koji je najavio predsedničku kandidaturu.

“Mislim da je najočigledniji i najsigurnii izbor, da najznačajniju instituciju u Republici Srbiji po pitanju ljudskih prava osnažimo, da najočigledniji izbor sedi upravo za ovim stolom“, poručio je Janković.

Jer će, dodaje Janković, bez ljudskih prava i institucija za njihovu zaštitu dostojanstvo i mir biti ostavljeni na milost i nemilost izazovima i tenzijama današnjice.