KRIK: Sud odbacio snimke prisluškivanih razgovora Lazarevića

Vesti 30. jan 201720:37 > 20:45
N1

Viši sud odbacio je ključne dokaze protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića, optuženog da je odavao službene tajne narko-kartelu Darka Šarića, otkriva KRIK.

U pitanju su snimci prisluškivanih razgovora koji, po stavu tužilaštva, dokazuju da je Lazarević bliskim saradnicima narko-bosa dostavljao poverljive informacije iz istrage protiv njih. Tužilaštvo je poslalo žalbu Apelacionom sudu koji će doneti konačnu odluku, piše KRIK.

Kako navode, kriminalistička policija snimila je tokom 2008. i 2009. godine desetine telefonskih razgovora između čelnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i vodećih ljudi međunarodnog narko-kartela.

Tadašnji ministar policije Ivica Dačić i njegov šef kabineta Branko Lazarević razgovarali su sa Rodoljubom Radulovićem dok se protiv njega vodila međunarodna istraga za šverc 1,8 tona kokaina.

Ovi razgovori, tvrdi tužilaštvo, dokazuju da je Lazarević narko-mafiji dostavljao poverljive podatke o istragama koje se protiv njih vode. Bivši Dačićev šef kabineta optužen je 2014 godine.

Sudije Višeg suda, međutim, odlučile da iz dokaza isključe sve snimke prisluškivanih razgovora, zbog čega je bilo odloženo današnje suđenje.

Tužilaštvo se danas žalilo na ovu odluku.

„Odluku suda smatramo nepravilnom, a svu argumentaciju izneli smo u žalbi o kojoj odlučuje Apelacioni sud u Beogradu“, kažu za KRIK iz tužilaštva.

Šta otkrivaju razgovori

Javnosti nije poznato o čemu su čelnici policije razgovarali sa vrhom narko-klana.

Tužilaštvo u optužnici ne citira sadržinu razgovora, ali tvrdi da oni dokazuju da je Lazarević Šarićevim saradnicima saopštavao šta preduzima policija – da su prisluškivani i da se protiv njih vodi postupak, navode iz KRIK-a. Nakon toga kriminalci su postali oprezniji i promenili su način komuniciranja, kako piše u optužnici.

„Iz predloženih dokaza (telefonskih razgovora) utvrđuje se da je Darko Šarić zatražio od Radulovića da proveri da li policija prema njima primenjuje mere nadzora i da li se vodi pretkrivični postupak. Radulović je od Lazarevića tražio tu proveru, a on je obećao da će u policiji to proveriti… Činjenica je da nakon toga prestaje telefonska komunikacija između Radulovića i Šarića na do tada korišćenim telefonskim brojevima“, navodi tužilaštvo.

Lazarević je na suđenju negirao krivicu, ali i odbio da iznese odbranu. Naveo je da prvo želi da vidi koje dokaze će sud prihvatiti, pa će se braniti u skladu s tim.

Njegov branilac rekao je da se Lazarević zaista viđao i komunicirao sa Radulovićem, ali uz znanje nadređenih, među kojima i šefa Dačića – što se čuje na snimcima prisluškivanih telefonskih razgovora, i više puta tražio da ih sud odbaci. Tužilaštvo tvrdi da su prisluškivanje i praćenje obavljeni u skladu sa zakonom.

Među telefonskim razgovorima koje je sud odbacio su i razgovori Radulovića i Dačića koji je tada bio ministar policije. U jednom slučaju Radulović razgovara sa Lazarevićem, deset minuta kasnije sa Dačićem, pa posle dva minuta i sa narko-bosom Šarićem, piše u optužnici, prenosi KRIK.

KRIK je u septembru 2015. objavio i video snimke koje je tokom praćenja Radulovića načinila Bezbednosno-informativna agencija.