Nišlije protestovale tražeći jeftinije grejanje

Vesti 30. jan 201721:19 > 21:21
Izvor: Freeimages/andrewatla

Oko 400 Nišlija protestovalo je ispred Gradske kuće zahtevajući niže račune za grejanje i potpisivanje pojedinačnih ugovora između Gradske toplane i korisnika daljinskog grejanja.

Protest u organizaciji Udruženog pokreta slobodnih stanara počeo je ispred Toplane, a potom su građani organizovali protestnu šetnju do Gradske kuće. Predstavnici udruženja pozvali su građane na svakodnevne proteste do petka, 3. februara.

Član Upravnog odbora udruženja Đokica Jovanović naveo je da je njihov osnovni zahtev da gradska vlast u Nišu pripremi ugovore koje će Toplana potpisati s korisnicima.

Udruženje toplana je, kako je dodao, protivno zakonu donelo odluku da se rok za zaključenje pojedinačnih ugovora s korisnicima produži za još godinu dana.

„Neformalno udruženje toplana nije moglo da donese takvu odluku jer je Zakonom o energetici kao krajnji rok određen 29. decembar 2016. godne“, naglasio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, nepostojanje ugovora ima za posledicu to da su računi korisnika grejanja nepravedno uvećani od 30 do 110 odsto.

„Slična situacija je i u mogim drugim gradovima u Srbiji. Građani Zrenjanina, Subotice i brojnih drugih gradova traže isto što i mi – da toplane ne kradu više pare“, kazao je Jovanović.

Za razliku od prethodnog protesta kada se okupljenim građanima obratio gradonačelnik Niša Darko Bulatović, ovoga puta se niko iz gradske vlasti nije pojavio na protestnom skupu.