Decenija Rumunije i Bugarske u EU, šta se promenilo?

Vesti 31. jan 201715:15 > 19:19
Tanjug/Dragan Kujundžić

Ambasade Bugarske i Rumunije u Srbiji obeležile su svečanim prijemom 10. godišnjicu članstva te dve zemlje u Evropskoj uniji, na kojem su predstavljene prednosti, ali i izazovi procesa pristupanja Uniji.

Svečanom prijemu, koji je u saradnji sa Delegacijom EU održan u Ambasadi Bugarske u Beogradu, prisustvovale su ministarka u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković i direktorka Kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević.

Jadranka Joksimović je čestitala Rumuniji i Bugarskoj na jubileju, odnosno 10. godišnjici članstva u EU, dodajući da „mi kao dobre komšije smatramo“ da je to dobro i za Srbiju, i „nešto što može da doprinosi boljoj ekonomiji, političkim odnosima u regionu i jednom važnijem odnosu koji bi cela EU trebalo da ima prema jugoistočnoj Evropi“.

Kako je navela, koncept EU ne bi bio potpun bez jugoistočne Evrope.

Joksimović je rekla i da ekonomski i politički okvir EU daje stabilnost i sigurnost, a da sam proces reformi ne prestaje onog trenutka kada država postane članica.

Ona je izrazila divljenje ambasadorki Rumunije zbog načina na koji čuva rumunsku tradijciju svaki put kada se pojavi u odeći koja podseća na rumunsku tradicionalnu nošnju, rekavši da je to dokaz i Srbiji da se nacionalni identitet ne gubi zbog članstva u EU, već, kako je navela, da se stalno doprinosti raznolikosti.

Bugarska i Rumunija daju ogroman doprinos EU

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da Bugarska i Rumunija daju „ogroman doprinos projektu Evropske unije“ i da se ukupna trgovinska razmena te dve zemlje sa drugim državama članicama u proteklih deset godina udvostručila.

„U okolnostima političke nesigurnosti sa kojom smo suočeni u Evropi, a i drugde, treba da se podsetimo na transformacijske moći EU, a vaša desetogodišnjica je prava prilika za to“, rekao je on.

Devenport je rekao da Bugarska i Rumunija snažno podržavaju proces proširenja, koji uključuje i Srbiju, dodajući da su te aktivno uključene u programe prekogranične saradnje koje finansira EU, a koji „združuju i približavaju zajednice triju zemalja“.

Povoljni uslovi za veće investicije u Bugarskoj

Ambasador Bugarske u Beogradu Radko Vlajkov izjavio je da je pridruživanje EU njegovoj zemlji omogućilo da postane deo najvećeg trgovačkog bloka na svetu – jedinstvenog tržišta sa 500 miliona evropskih građana, a da su stabilnost i sigurnost propisa i standarda Unije stvorili povoljne uslove za povećanje stranih investicija u bugarsku privredu.

„Evropska unija je ono što njene države članice žele da ona bude. Ona je delotvorna u onoj meri u kojoj su delotvorne i države članice. Razumevanje koje postoji među nama je ključ uspeha u različitim sektorima“, rekao je on.

Vlajkov je naveo da će Bugarska za 11 meseci biti istovremeno pred „velikim izazovom i velikom prilikom“ jer će od 1. januara 2018. godine prvi put predsedavati Savetom EU, a da će to biti ključni period u pregovorima Srbije i EU.

Povratak demokratiji posle višedecenijskog mraka

Ambasadorka Rumunije Oana Kristina Popa kazala je da je Rumunija članstvom u EU i početkom aktivnog učešća u procesu donošenja odluka u Evropi obeležila „konačni i trajni povratak demokratskim vrednostima posle višedecenijskog mraka komunizma i diktature“.

„EU, međutim, nije donela samo promene na makro nivou. Život svakog Rumuna je danas, na jedan ili drugi način, rezultat evropskih integracija Rumunije“, navela je ona.

Prema njenim rečima, članstvo u EU svakoj zemlji donosi ono što ona od tog članstva želi.

Prijem je počeo evropskom himnom „Oda radosti“, uz prisustvo brojnih predstavnika diplomatskog kora, a time je obeležen i početak niza zajedničkih događaja i debata koje će tokom ove godine organizovati ambasade Bugarske i Rumunije u celoj Srbiji kako bi obeležile 10. godišnjicu.

Bugarska i Rumunija su 1. januara 2007. postale 26. i 27. članica Evropske unije.