Nova runda u Briselu, teme razgovora nepoznanica

Tanjug/Vlada Srbije

Čelnici Srbije i Kosova će večeras u novoj rundi dijaloga u Briselu razmotriti sprovođenje postignutih dogovora i otvorenih pitanja, a to su Zajednica srpskih opština, energetika i pravosuđe. Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da predstoje teški razgovori, dok je Hašim Tači najavio da očekuje spuštanje tenzija posle nove runde dijaloga.

Kancelarija šefice EEAS Federika Mogerini potvrdila da je ona u Brisel pozvala predsednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, kao i čelnike vlasti u Prištini Hašima Tačija i Isu Mustafu.

Susret će oko 19 časova početi bilateralnim odvojenim susretima visoke predstavnice EU Federike Mogerini s delegacijama Beograda i Prištine. Potom će zajednički razgovori biti održani tokom radne večere.

„Pretpostavljam da će teme biti pravda, pravosuđe, Zajednica srpskih opština, sva otvorena pitanja, verovatno i Mitrovica, iako svi beže od toga“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je dodao da teme nisu unapred dogovorene i da „ne zna šta će biti“. Istakao je i da razgovori u Briselu nikada nisu prijatni i da su oni teško breme od kojeg mu „proradi i Pavlovljev refleks“.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je za Radio slobodna Evropa da očekuje spuštanje tenzija tokom nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

„Očekujem da će se tenzije još više spustiti i da će se nastaviti dijalog i angažovanje na normalizaciji odnosa radi pomirenja, saradnje i dobrosusedskih odnosa“, naveo je Tači u pisanoj izjavi RSE uoči početka nove runde dijaloga.

On je objasnio da se o zidu u Severnoj Mitrovici neće razgovarati u Briselu, jer je to „unutrašnje, ustavno i zakonsko pitanje i u potpunoj nadležnosti kosovskih institucija“.

Tači je dodao da kosovske institucije moraju da reše pitanja demarkacije sa Crnom Gorom i Zajednice srpskih opština radi liberalizacije viznog režima sa Evropskom unijom.

Visoka predstavnica EU je posle nedavne runde dijaloga u Briselu, koju je ona hitno sazvala posle zaoštravanja odnosa dve strane, zatražila da se učesnici dijaloga uzdrže od iznošenja u javnost sadržine rasprave.

To je najpre delimično prekršila prištinska strana, ali su se posle insistiranja Federike Mogerini da se u javnost ne iznose poruke koje mogu nepovoljno uticati na dijalog, obe strane toga pridržavale.