Devenport: EU uložila 25 miliona evra u obrazovanje u Srbiji

Vesti 01. feb 201711:30 > 11:33
Tanjug / Rade Prelić

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je u Beogradu da je EU u modernizaciju obrazovanja u Srbiji uložila 25 miliona evra i da nudi značajnu podršku zemljama jugoistočne Evrope i Turskoj.

Na otvaranju regionalnog političkog foruma o stručnom obrazovanju, obuci i veštinama za ekonomski razvoj, Devenport je ocenio da je ključni faktor za poboljšanje ekonomskog rasta u Srbiji uskladjivanje obrazovanja sa potrebama tržišta.

„Kada pogledate perspektivu rasta, jedan od glavnih pokretača je ljudski kapital“, rekao je Devenport i dodao da se u Srbiji situacija popravlja.

Predstavnik Evropske komisije Kiril Kirjakov rekao je da u Evropi oko 40 odsto poslodavaca ima problem sa pronalaženjem kvalifikovanih radnika sa posebnim znanjima.

On je dodao da je veliki problem regiona nezaposlenost mladih, koja prosečno iznosi oko 20 odsto.

Tanjug / Rade Prelić

Direktorka Evropske fondacije za obuku Madlen Serban kazala je da je cilj današnjeg skupa da se predstavnici Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Turske dogovore kakvo društvo žele.

„Moramo da se dogovorimo da je ulaganje u ljudski kapital podjednako važno kao i ulaganje u infrastrukturu“, rekla je Serban.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gordana Predić rekla je da Srbija želi da doprinese razvoju stručnog obrazovanja, koje je neophodno za postizanje bržeg rasta.

Dvodnevni Regionalni politički forum o stručnom obrazovanju, obuci i veštinama za ekonomski razvoj organizovala je u Beogradu Evropska fondacija za obuku.