Faktor plus: Vučić 55 odsto, Jeremić i Šešelj po 12 odsto

Vesti 01. feb 201713:41 > 13:55
Fonet

Ako bi predsednički izbori bili održani u nedelju, a kandidat Srpske napredne stranke (SNS) bio aktuelni premijer Aleksandar Vučić, on bi osvojio 55,2 odsto podrške, dok bi nekadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj osvojili po 12,1 odsto, rezultati su istraživanja agencije Faktor plus.

Prema rečima političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića, Vučićev rejting za predsedničke izbore uključuje i nedvosmislenu podršku Socijalističke partije Srbije.

„Vučić je ubedljivo najpopularniji političar kod politički opredeljene populacije u Srbiji. Rejting Vojislava Šešelja i Vuka Jeremića nije neočekivan, iako Jeremić jedno vreme nije bio u zemlji“, rekao je Stanković na konferenciji za novinare u Beogradu.

U slučaju da kandidat SNS-a bude aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić, za njega bi glasalo 36,2 odsto, za Jeremića 13, a za Šešelja 12,5 odsto birača.

Lider socijalista Ivica Dačić dobio bi 10,8 odsto dok bi aktuelni zaštitnik gradjana Saša Janković, zavisno od toga ko bi bio kandidat SNS-a, dobio podršku 8,1 ili 8,9 odsto birača.

„Ako bi kandidat SNS-a bio Nikolić, predsednička trka bi bila uzbudljivija a situacija za naprednjake neizvesnija. Nikolić je ubedljivo najpopularniji u prvom krugu izbora, vuče značajan deo glasova SNS-a, a Jeremić i Šešelj bi imali ozbiljne šanse za ulazak u drugi krug“, kazao je Stanković.

Ako bi izbori za predsednika Srbije bili održani u nedelju, na njima bi glasalo 50 odsto, 25 odsto je reklo da ne bi, dok je 25 odsto i dalje neodlučno.

„To je u proseku manji procenat od nekih ranijih predsedničkih izbora, ali mora se imati u vidu da izbori još nisu zvanično raspisani a da kampanja još nije zvanično počela“, naveo je Stanković.

On je ocenio da su izbora za predsednika „ugaoni kamen političkog legitimiteta“ jer građani direktno biraju predsednika.

Prema njegovim rečima, eventualne promene mogu se očekivati s porastom izlaznosti.

„Svako istraživanje predstavlja fotografiju sadašnjeg trenutka. Sve ovo može da se promeni ako dođe do nekog dramatičnog događaja u pregovorima sa Prištinom ili nekog velikog slučaja korupcije u vlasti“, rekao je Stanković.

Rejting stranaka

Prema istraživanju, rejting SNS-a je trenutno 51,2 odsto, Socijalistička partija Srbije dobila bi 10,5 odsto podrške, SRS-a 8,7 odsto, Pokret Dosta je bilo sedam odsto, Demokratska stranka 6,8 odsto, dok su ostali ispod cenzusa.

Ukoliko bi vanredni parlamentarni izbori bili održani u nedelju, 47 odsto građana bi glasalo na njima, 29 odsto je kazalo da ne bi dok je 24 odsto građana neodlučno.

„To je značajno manje nego u aprilu 2016. godine jer ovo ne bi bili očekivani izbori a uz to, i politički odnosi u Srbiji su jasni. Postoji konstanta gde SNS i SPS, kao partije vlasti, imaju 60 odsto podrške, dok su radikali i Dosta je bilo napredovali“, kazao je Stanković dodavši da se i DS konsolidovala nakon izbora Dragana Šutanovca za predsednika.

On je dodao da su socijalno-ekonomske teme i borba protiv korupcije i kriminala konstante i za predsedničke i za parlamentarne izbore, a da je dobro vođena kampanja ona koja uspeva da upravlja očekivanjima građana.