Radulović, Živković i Đurišić novčano kažnjeni u Skupštini

Vesti 02. feb 201712:23 > 14:39
N1

Administrativni odbor Skupštine Srbije izrekao je novčane kazne trojici poslanika - Saši Raduloviću, Marku Đurišiću i Zoranu Živkoviću, zbog nepoštovanja reda tokom sednica parlamenta. Najviše je kažnjen predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović - dva puta sa po 13.659 dinara i jednom sa 6.829 dinara.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković kažnjen je 40 odsto od plate, odnosno 27.319 dinara.

Poslanik Socijademokratske stranke Marko Đurišić je kažnjen sa 6.829 dinara, odnosno deset odsto od plate.

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić rekao je da se na svakoj sednici odbora kolege kažnjavaju i da će ovaj skupštinski saziv očigledno ostati upamćen po novčanom kažnjavanju poslanika opozicije.

„To ne služi na čast sazivu bez obzira da li poslanici pripadaju opoziciji ili ne“, rekao je Mirčić.

On je istakao da je neophodno naći neko rešenje da predsedavajući što manje poseže za izricanjem mera opomene na sednicama parlamenta i na drugačiji način smiri situaciju.

Mirčić je ocenio da se mere izriču na osnovu simpatija i antipatija prema poslanicima, kao i raspoloženja, odnosno „trenutnog stanja svesti“ predsedavajućeg.

Po njegovoj oceni, kazne naprednjacima se izriču jer unutarstranački odnosi nisu u harmoniji i ima nesuglalica i neslaganja.

Predsednik Odbora i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, koji je tokom ovog saziva takođe bio novčano kažnjen, reagovao je na navode Mirčića ističući da su njegovi odnosi sa predsednicom parlamenta Majom Gojković dobri i da nema nesuglasica, ni sukoba.

On je naveo da se naprednjacima i navodnim nesuglasicama bave druge stranke, jer protiv njih nemaju nikakve argumente.

Martinović je istakao i da se na sednici parlamenta poslanici ne kažnjavaju zbog iznetog mišljenja, već zbog ponašanja koje ne priliči Skupštini.

Poslanica Dosta je bilo Tatjana Macura rekla je da se poslanici kažnjavaju i kada za to nema osnova i da se „insceniraju incidenti“ kako bi poslanici opozicije bili kažnjeni.