Autori teksta o Kusturici: Nismo kažnjeni za neistine

Vesti 02. feb 201717:42 > 17:46
Reuters

Slobodni novinari i publicisti, Miroslav Bojčić i Zoran Janić, u zajedničkom saopštenju demantuju navode advokatske kancelarije "Tomanović" da su kažnjeni za neistinite tvrdnje o Emiru Kusturici u tekstu "Novogodišnja bajka za ubice", objavljenom na portalu "Peščanik", tvrdeći da je presuda doneta "isključivo zbog povrede časti i ugleda".

Oni u saopštenju objašnjavaju da ih je Apelacioni sud obavestio da je delimično preinačio presudu Višeg suda i pooštrio im kaznu „barem za 20 puta, na ukupan iznos od oko 4.000 evra, zbog teksta ‘Novogodišnja bajka za ubice“, koji je objavljen na portalu „Peščanik“.

Bojčić i Janić u saopštenju navode da su u tom tekstu detaljno opisali delovanje najviših državnih organa i službi bezbednosti, prilikom puštanja na slobodu Veselina Vukotića krajem 2010.godine.

Prema njihovoj oceni, povod za osudu bio je „uzgredna informacija“ iz tog obimnog analitičkog teksta da je „ulogu čoveka za vezu“ između šefova tajne službe i Vukotića, „dok se ovaj početkom dvehiljaditih skrivao u Španiji i Francuskoj, povremeno igrao Emir Kusturica“.

„Advokatska kancelarija ‘Tomanović’, koja zastupa Kusturicu, saopštila je u petak, 27.1.2017., kako je tokom sudskog procesa utvrđeno da je objavljena informacija o Kusturici navodno neistinita. Međutim, to nije tačno“, tvrde Bojčić i Janić.

Prema njihovom stavu, „presuda je doneta isključivo zbog povrede časti i ugleda, a sud je zapravo odbio da utvrdi istinitost onoga što su tvrdila dvojica novinara“.

„Štaviše, odbio je sve njihove dokazne predloge, a sam je odbio da službenim putem od Bezbednsno-informativne agencije pribavi dokumente o susretima Kusturice sa Vukotićem za koje dvojica novinara tvrde da su se odigrali“, stoji u saopštenju Bojčića i Janića.

Oni ukazuju da je, takođe, „neistinita tvrdnja“ kancelarije „Tomanović“ da su njih dvojica autori „Peščanika“, jer su slobodni novinari i publicisti, „a taj portal je samo objavio njihov tekst i nije kažnjen“.