"Večne" sezonske ugovore omogućava rupa u zakonu

Vesti 03. feb 201717:19 > 19:29
Izvor: N1

Dan nakon objavljivanja priloga o problemu više hiljada radnika javnih gradskih preduzeća koji su angažovani preko ugovora o sezonskim poslovima i po 15 godina, iz JKP "Čistoća" stigao je odgovor da taj problem ne mogu da reše, jer je na snazi Zabrana zapošljavanja. Sve ostale navode radnika direktor "Čistoće" demantuje.

Stručnjaci upozoravaju da zloupotrebu takozvanih PP ugovora omogućava rupa u Zakonu u radu.

„Sve navode odbacujemo kao apsolutno netačne“ – odgovara generalni direktor JKP „Čistoća“. U pisanom odgovoru koji smo konačno, a iz kabineta gradonačelnika dobili od tog preduzeća, direktor Miroslav Bogdanović prvo demantuje da je ovaj štrajk upozorenja uopšte održan, budući da nije održan u skladu sa odredbama Zakona o štrajku.

Potom sa žaljenjem konstatuje da je u preduzeću veliki broj PP ugovoraca, i na kraju obrazlaže razloge za otpuštanje tri vozača koja su učestvovala u štrajku koji se, kako je to direktor protumačio, nije ni održao.

„Što se tiče konkretnog slučaja, neodgovorni pojedinci su u cilju ostvarivanja svojih ličnih interesa, pretnjom i ucenama pokušali na nezakonit način da blokiraju normalno funkcionisanje preduzeća. Zbog navedenog, trojici izvršilaca su raskinuti ugovori u obavljanju privremenih i povremenih poslova zbog prestanka potrebe za njihovim radnim angažovanjem“, navodi se u odgovoru JKP „Čistoća“. 

„Osnova za formalno-pravno legitimnu zloupotrebu radne snage“

Nemoguće je da za vozačima nema potrebe, jer ih je i sada premalo, kažu u Nezavisnom sindikatu. U „Čistoću“ nas ni danas nisu pustili, pa smo sa predsednikom sindikata razgovarali ispred preduzeća.

Kaže da je atmosfera u „Čistoći“ takva da za dodatnim zastrašivanjem radnika ni nema potrebe.

„Jer znaju da ukoliko budu počeli da se bune znaju da bi im se odmah automatski u tom trenutku ili otkazao ugovor ili se jednostavno sačekalo da dođe do isteka ugovora i ne bi se produžio. Sama činjenica da je štrajk bio, desio se i da su ta tri hrabra momka koja su krenula da traže svoja prava otkazan im je ugovor. To je dovoljna činjenica da ukaže na to da se na neki način strahovladom završvaju poslovi ovde“, kaže Milan Petrić, predsednik Nezavisnog sindikata Čistoća.

A šta je omogućilo uspostavljanje strahovlade? Iz ministarstva rada dobili smo odgovor da u višegodišnjem angažovanju radnika preko PP ugovora nema kršenja zakona, te da se svaka zloupotreba može utvrđivati u sporu pred nadležnim sudom.

Prostora za zloupotrebu pak ima na pretek – kaže stručnjak.

„Ukoliko neki podzakonski akt ne određuje preciznije dokle mogu trajati ti radovi i sezonska angažovanja, a to sezonsko angažovanje sledi nekoliko dana posle raskidanja ugovora očito je to način da izbegnete prijem i da u sivoj zoni zapošljavanja delite takozvani partijski plen“, kaže Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenih gradskih sindikata.

Rupu u zakonu popunio je strah radnika od gubitka posla, što daje osnovu za formalno-pravno legitimnu zloupotrebu radne snage.

Sve dok se zakonsko rešenje ne promeni, nekoliko hiljada mahom fizičkih radnika javnih gradskih preduzeća može da se osloni samo na obećanje gradonačelnika Siniše Malog da će njihov problem biti rešen do kraja tekuće godine.