Ambasada Rusije: Hvala srpskim prijateljima zbog Čurkina

Vesti 21. feb 201715:34 > 15:53
REUTERS/Brendan Mcdermid

Ambasada Rusije u Beogradu izrazila je zahvalnost "srpskim prijateljima" za saučešća zbog smrti predstavnika Rusije u UN Vitalija Čurkina.

„Mnogi Srbi su sa dubokom tugom doživeli vest o smrti stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Vitalija Čurkina. Hvala još jednom našim srpskim prijateljima koji su mu odali počast dobrim rečima“, piše u saopštenju koje je potpisao ambasador Aleksandar Čepurin.

U saopštenju se ocenjuje da je Čurkin bio jedan od najpoznatijih diplomata savremenog sveta, profesionalac vrhunske klase, koji je dao neizmeran doprinos jačanju ugleda Rusije na međunarodnoj areni i koji je slikovito i iskreno iznosio stav Rusije i nepokolebljivo branio pravdu, međunarodno pravo i ugled Ujedinjenih nacija.

U saopštenju piše i da je Čurkin svojim radom stekao ljubav i poštovanje Srba, i da je „plodno radio“ na regulisanju bosansko-hercegovačkog pitanja.

Ambasada navodi da je umnogome njegova zasluga blokiranje u Savetu bezbednosti UN „otvoreno antisprske rezolucije o genocidu u Srebrenici“, i „sprečavanje učlanjenja takozvane ‘Republike Kosovo’ u Unesko“.

U saopštenju se ukazuje da nema sumnje da je Vitalij Čurkin bio „nadljudski opterećen na poslu“, i da je imao izvanredan diplomatski talenat, uz sjajne ljudske vrline kao što su taktičnost, ljubaznost, prijateljsko raspoloženje.

„Sve ovo donelo mu je ne samo poštovanje, nego i simpatije – ne samo političkih istomišljenika, nego i protivnika“, piše u saopštenju Ambasade Rusije.