Oliver Ivanović: Kućni pritvor – prva faza ka slobodi

Vesti 22. feb 201711:44 > 14:00
Tanjug / Dejan Simičević

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, kojem je određen kućni pritvor nakon što mu je sud ukinuo presudu za ratne zločine i suđenje vratio na početak, izrazio je nadu da je to "samo prva faza ka slobodi".

  Umesto poništene zatvorske kazne za ratni zločin iz 1999. godine, do novog suđenja, određen mu je kućni pritvor u trajanju od dva meseca.

„Meni predstoji borba da dokažem da sam nevin i da sa ovim nemam nikakve veze. Svi oni koji me poznaju, bili Srbi ili Albanci, znaju da ja sa tim nemam veze, ali ja u to moram da ubedim sudsko veće. Težak je put, ali ja ću to da prođem“, rekao je Ivanović.

Ispred suda u Kosovskoj Mitrovici bio je prisutan veliki broj novinarskih ekipa, a bilo je primetno i pojačano prisustvo pripadnika Kosovske policijske službe.

Kako je saopštio Ivanovićev branilac Nebojša Vlajić, u kućnom pritvoru će se Ivanović naći nakon što budu obavljene formalnosti oko otpusta iz mitrovačkog zatvora.

Vlajić je dodao da je, nakon što je ukinuta presuda za ratne zločine iz 1999. godine a suđenje vraćeno na početak, Ivanoviću određen kućni pritvor u trajanju od dva meseca, nakon čega će biti doneto novo rešenje.

„Imam utisak da se pravda deli na kašičicu i u delovima, kao što je učinio i Apelacioni sud koji nije imao hrabrosti da potpuno oslobodi Olivera Ivanovića“, rekao je Vlajić.

Tanjug / Dejan Simičević

On je rekao da, ipak, pozdravlja i to rešenje ako ono predstavlja korak na konačnom oslobođenju Ivanovića.

Rekao je da žalbeni rok traje od momenta kada rešenje bude primljeno.

„Odluka nam je sada samo saopštena i videćemo šta ćemo po pitanju žalbe raditi“, rekao je Vlajić.

Govoreći o ponovljenom postupku, Vlajić je rekao da za sada nema nikakvih saznanja po tom pitanju i da će početkom marta biti održana konferencija na kojoj će biti odredjeno kada će postupak početi i sve tehničke stvari koje se tiču suđenja.

„Danas je načinjen još jedan veliki korak ka konačnoj pravdi i slobodi. Očekujem da će Oliver posle dva meseca kućnog pritvora biti pušten da se brani sa slobode“, rekla je novinarima Milena Popović Ivanović.

Tanjug / Dejan Simičević

Supruga Olivera Ivanovića je dodala da se „najzad nazire kraj velikoj farsi koja je započela pre više od tri godine“.

Apelacioni sud u Prištini odlučio je prošle nedelje da se Ivanoviću ponovi suđenje, nakon što je sud poništio prvostepenu presudu kojom je bio osudjen na devet godina zatvora za ratne zločine.

Vlada Srbije pružila je Euleksu garancije da će Oliver Ivanović, ukoliko mu u ponovljenom postupku koji se protiv njega vodi bude omogućeno da se brani sa slobode, biti dostupan pravosudnim organima.

Kozarev: Produžetak agonije i nepravde

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev ocenio je da je odluka o određivanju kućnog pritvora za lidera Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću produžetak agonije i nepravde.

„Bilo kakvu odluku o pritvoru, pa i o kućnom pritvoru, smatramo produžetkom agonije i nepravde koja traje već više od tri godine“, rekao je Kozarev novinarima ispred sud u Kosovskoj Mitrovici.

Kozarev je danas, sa porodicom Olivera Ivanovića, sačekao odluku Osnovnog suda u Kosovskom Mitrovici o ukidanju zatvorskog i određivanju kućnog pritvora za lidera SDP.

„Ma koliko bili lično solidarni sa porodicom Olivera Ivanovića, i emotivno i pozitivno gledali na to što će on moći sa svojom porodicom nakon dužeg vremena da provede veče i naredna dva meseca, toliko je pravno i politički gledano jako bitno da ostajemo na poziciji da tražimo hitno i neodložno oslobađanje“, rekao je Kozarev.