Vukosavljević: Političari i mediji "od ljubavi do mržnje"

Vesti 28. feb 201711:43 > 11:45
Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević smatra da je medijska slika u Srbiji pozitivna i da je cenzura zabranjena. Upitan o odnosu premijera prema medijima, rekao je da je odnos političara i medija "od ljubavi do mržnje".

Vukosavljević je novinarima u Beogradu rekao da kvalitet medijskog sadržaja zavisi od uređivačkih politika samih kuća, a da se finansijsko stanje može nazvati „šarenilom“.

„Mediji pišu kako pišu. Mi to ne možemo da kontrolišemo, niti nam pada na pamet. Naše je da napravimo zakonski okvir i da afirmišemo pozitivnu atmosferu“, rekao je Vukosavljević.

Ministar je dodao da je mnogo učinjeno na povećanju bezbednosti novinara.

Upitan o odnosu premijera Srbije Aleksandra Vučića prema novinarima, Vukosavljević je kazao da su političari i mediji u odnosu koji ide „od ljubavi do mržnje“.

Na pitanje kako vidi izložbu „Necenzurisane laži“ koju je priredila Služba za informisanje Srpske napredne stranke, Vukosavljević je rekao „kao pres kliping“.

Izložba „Necenzurisane laži“ o medijskim sadržajima u Srbiji od 2014. do 2016. godine otvorena je u julu prošle godine u beogradskoj galeriji „Progres“, gde je izloženo oko 2.500 primeraka naslovnih strana, izveštaja, vesti i komenatar u medijima.

Bez komentara o nagradi Narodne biblioteke

Upitan da prokomentariše odluku Narodne biblioteke da nagradi najčitaniju knjigu u njenim bibliotekama, Vukosavljević je rekao da to ne bi komentarisao.

„Ne bih to komentarisao. Oni imaju direktora, Upravni odbor. Ne bih da se Ministarstvo opredeljuje u toj situaciji. Ne želim da im se mešam u posao. Privatno imam mišljenje, ali vam ga neću reći“, rekao je Vukosavljević novinarima u Beogradu.

Pisac Dragan Velikić, čija knjiga Islednik je prošle godine bila najčitanija u bibliotekama, ostao je bez nagrade pošto ju je Narodna biblioteka ukinula.