Mali: Do kraja 2017. nove sirene za uzbunu u Beogradu

Vesti 01. mar 201714:09 > 14:20
Beoinfo

Gradonačelnik Beograda i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Siniša Mali izjavio je da je Beograd za samo tri godine uspeo da unapredi civilnu zaštitu više nego u prethodnih 20 godina.

Mali je na svečanosti povodom Svetskog dana civilne zaštite u Starom dvoru naveo da je grad preduzeo mere da do kraja 2017. bude završen projekat za postavljanje novih sirena i sistema za uzbunjivanje u celom gradu, saopštila je Gradska uprava.

Postavljanje novog sistema za uzbunjivanje trajaće oko godinu do godinu i po dana i krenuće se od Obrenovca, rekao je Mali.

Gradonačelnik je naveo da je u oblasti civilne zaštite potrebna kontinuirana edukacija, a sa ciljem da Beograd postane najbezbedniji grad u regionu.

Prema njegovim rečima, Beograd se u prethodnom periodu suočavao sa migrantskom krizom, kao i sa katastrofalnim poplavama 2014 i u tim se situacijama reagovalo dobro, i pored uočenih manjkavosti sistema koji je u prethodnih 20 godina bio zanemaren.

„U proteklom periodu smo formirali 11 jedinica civilne zaštite za opšte namene u pravnim subjektima Grada Beograda, na nivou vodova i odeljenja. Imenovano je više od 700 poverenika i zamenika poverenika civilne zaštite u subjektima na teritoriji Beograda“, rekao je Mali.

Načelnik sektora za vanredne situacije Grada Beograda Rade Milošević, rekao je da je razvoj civilne zaštite obuhvatio formiranje jedinica civilne zaštite za opšte namene, kao i 10 specijalizovanih jedinica civilne zaštite.

Do sada su, prema njegovim rečima, u Beogradu održane četiri obuke kroz koje je prošlo 130 pripadnika specijalizovanih jedinica civilne zaštite koji su bili angažovani u evakuaciji od poplava, sanaciji klizišta, kao i uklanjanju ekspolozivnih sredstava

Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije Boban Stevanović je rekao da je Grad Beograd jedan od najvećih gradova Balkana i kao takav izložen različitim rizicima, izazovima i pretnjama.