NPSS: Građani se žale, država favorizuje komunalne policajce

Vesti 07. mar 201711:17 > 11:18
N1

Nezavisni policijski sindikat Srbije saopštio je da se u poslednje tri godine udvostručio broj pritužbi građana na rad komunalne policije, dok u isto vreme na njen račun stalno stižu pohvale, ne baš najbolje objašnjeno čime zaslužene.

U prethodnoj godini svedoci smo brojnih incidenata u kojima su učestvovali komunalni policajci, od kojih su se neki i tragično završili, a nižu se novi slučajevi gde komunalni policajci krše zakon, upozorio je NPSS.

Kako se navodi, epilog optužbe za primanje mita koje su zaposleni uputili na račun rukovodioca beogradske komunalne policije još nije poznat, a nedavno je u Futogu jedan komunalni policajac priveden zbog posedovanja marihuane.

Njegov kolega iz Beograda je, umesto da na pumpi gorivo sipa u službeni automobil, sipao u privanti kanister i to je platio karticom Gradske uprave Beograda, a utvrđeno je da mu to nije prvi put da je zloupotrebio svoj položaj i počinio krivično delo krađe, stoji u saopštenju.

NPSS ukazuje da policijski službenici rizikuju svoje živote u obračunu sa kriminalcima i za to bivaju daleko manje plaćeni od komunalnih policajaca, koji veoma često prekoračuju svoja ovlašćenja i građane brutalno zastrašuju i hapse.

I mi i komunalna policija smo na budžetu države i kako to da za komunalnu policiju postoje sredstva, a za redovnu policiju izgovori, upitao je predsednik NPSS Miloš Jelenković.

On podseća da su, zbog ušteda u budžetu, policajcima dva puta smanjivane plate i sprovedene brojne mere gde su policajci ostajali bez posla, a u isto vreme komunalna policija dobija nova vozila i opremu.

Da bi se konačno uveo red potrebno je revidirati pravilnike kojima se uređuje rad komunalne policije, rekao je Jelenković.