Vučić: Postupili smo mudro povodom posete Nišanija

Vesti 07. mar 201713:26 > 13:27
Tanjug/Sava Radovanović

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija postupila na "mudar i racionalan" način u vezi sa posetom albanskog predsednika Bujara Nišanija opštinama Bujanovac i Preševo.

Odgovarajući na pitanja novinara posle otvaranja novog pogona fabrike „Kontinental“ u Subotici, Vučić je kazao da je „svako dobrodošao u Srbiju“ ali da niko ne treba ni da pokušava da narušava njen teritorijalni integritet.

„Imao bih mnogo šta da kažem po tom pitanju, ali ničim nismo uplašeni. Mi sve goste dočekujemo na lep način i svako može da prenese poruke koje želi, ali onima koji sanjaju snove na račun naše teritorije i vitalnih interesa poručujem da to ne rade“, rekao je predsednik Vlade Srbije.

Dačić: Poseta albanskog predsednika nije sporna, sporne su poruke

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da poseta predsednika Albanije Bujara Nišanija opštinama Bujanovac i Preševo nije sporna, ali da su sporne poruke.

„Poruke ćemo čuti i o njima ćemo se jasno izjasniti“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Eritreje Osmanom Salehom.

Na pitanje zašto se s albanskim predsednikom neće sastati niko od visokih zvaničnika Srbije, Dačić je rekao da je diplomatska procedura „na neki način ispoštovana“ i da je najavljeno da će Vladu Srbije predstavljati šef koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković.

Povodom najava da će Nišani razgovarati s Albancima o njihovim pravima i problemima koje imaju u Srbiji, Dačić je rekao da bi voleo da Srbi u Albaniji imaju ista prava kao Albanci u Srbiji.

„Ali to je naučna fantastika“, rekao je Dačić i dodao da je „cinična poruka“ to da Albanija treba da se bavi pitanjima prava Albanaca u Srbiji.