Janjić: Poseta Nišanija nije iskorišćena u punom kapacitetu

Vesti 07. mar 201718:12 > 18:17
N1

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je u Danu uživo televizije N1 da je propuštena prilika da se dolazak predsednika Albanije Bujara Nišanija na jug Srbije, iskoristi za susret sa predsednikom Srbije.

Janjić je ocenio da je očigledno da je predsednik Republike Tomislav Nikolić ušao u tehničko stanje uoči izbora u aprilu, i da je šteta što poseta Nišanija “nije iskorišćena u punom kapacitetu”.

“Očigledno je da je Vlada preuzela da radi posao kabineta predsednika”, rekao je Janjić komentarišući to što je Nišanija u Srbiji dočekao šef Koodinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoran Stanković. “Što se tiče Vlade i samog (premijera Aleksandra Vučića), to nije sporno, oni stalno pokušavaju da kažu da su za dobre odnose u regionu. Ovo što se dešava govori da ta politika ima i drugo lice. Bojim se da dobro lice umesto nama, pokazujemo strancima, pa čim dođe Mogerini zovemo Tačija”, naveo je gost Dana uživo.

Janjić je istakao i da je poseta Nišanija važna jer će omogućiti da se reše neka pitanja u akcionom planu za poglavlje 23, poput udžbenika, da se reši pitanje učešća opština sa juga Srbije u IPA projektima prema Albaniji, kao i da je poseta posebno važna zbog perspektive tzv. Balkanske šestorke.

Srbiji je, kako kaže, potrebna strategija integracije manjina, jer sve manjinske grupe trenutno funkcionišu kao ostrva koja više komuniciraju sa matičnom državom nego sa Beogradom. “Srbija mora da menja, dopunjava svoju zakonodavnost i da koriguje preteranost razdvajanja države od manjina. Moramo da se bavimo našim građanima”, poručuje Janjić.

Komentarišući današnji telefonski razgovor premijera Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija, Janjić je rekao da je dobro da se želja o dijalogu manifestuje javno. “To je nužno dobar potez koji je izazan potezom (vioke predstavnice EU Federike) Mogerini i njenim nalazom da se nalazimo u lošem stanju”, podseća on.

Govoreći o bezbednosnim snagama Kosova, Janjić je rekao da je očigledno prevagnula procena spolja. Ističe da je bezbednosne snage neće čak promeniti ni ime, te da je jedina novost to što se u zakon unosi odrednica da bezbednosne snage mofu da deluju u slučaju ugrožavanja eteritorije Kosova.

“Lično mislim da je to dobar i nužan korak. Šteta što Srbija nije imala proaktivnu politku da izvuče benefit iz ovoga, da se jasno defenišu pozicije Srba unutar vojske Kosova, da se odnosi urede i da se zbog te osetljivosti ipak zadrži džentlmenska odluka o nelociranju vojske na severu”, kaže on.

Janjić ocenjuje da je sever Kosova pod komandom kriminalaca, i da bi on pitao građane na severu Kosova da li se više boje lokalnih kriminalaca ili Kosovskih bezbednosnih snaga.