Devojka sa invaliditetom zloupotrebljena u kampanji?

Vesti 11. mar 201716:49 > 16:59
N1

Ko se seća prošlogodišnjih predizbornih obećanja? Milica Knežević, studentkinja s invaliditetom iz Zrenjanina, prošlog februara mislila je kako je njen javni apel za izgradnju lifta na fakultetu koji pohađa urodio plodom, budući da su nadležni obećali novac.

Godinu dana kasnije, lifta i dalje nema, a Milica smatra da je zloupotrebljena u kampanji.

Iako poslednjih osam godina u invalidskim kolicima, ova devojka živi život punim plućima. Nakon kajaka i surfovanja, pobedila je i visinu od 3.000 metara, i kaže, oseća se kao da za nju ni nebo više nije granica. I tako sve dok ne dođe do stepenica na fakultetu. Da bi išla na predavanja, svakodnevno joj je potrebna pomoć kolega, jer fakultet nema lift.

„Ja moram naći nekog ko bi me popeo gore ukoliko su predavanja na spratu, s tim da je prošle godine većina predavanja bila na spratovima i stvarno je bilo jako nezgodno – i to ne samo na prvom, već i na drugom spratu, što je dodatno otežavalo sve“, priča nam Milica.

Iako ima pravo na to da joj pristup bude omogućen kako bi mogla da studira, stepenice su svuda oko nje, zbog čega je ovoj devojci jednog dana prekipelo.

„Prosto, taj jedan dan sam bila pokisla sva, došla sam na predavanje, da bi mi rekli da je ono na spratu i to je bila kap koja je prelila čašu mog strpljenja. Ja sam prosto iz nekog revolta objavila status na društvenoj mreži Fejsbuk i bukvalno, taj status je započeo sve“, navodi.

Njen apel podelilo je više od šest hiljada ljudi, a nakon interesovanja medija, usledilo je i obećanje gradonačelnika Čedomira Janjića da će grad odrešiti kesu kako bi ovaj problem bio rešen: „U tu svrhu smo opredelili četiri miliona dinara, a realizaciju ovog projekta očekujemo sredinom godine“.

Ova izjava pala je usred prošlogodišnje predizborne kampanje, zbog čega Milica smatra da je njen slučaj iskorišćen za političku promociju.

„Više od godinu dana je prošlo i ništa od toga nema, ja ne znam koji su drugi razlozi“, dodaje Milica.

Nakon izbora, fakultet je od gradonačelnika u oktobru dobio još jedno, ovog puta napismeno uveravanje da će lift biti izgrađen, ali ne i informaciju da li je novac uopšte obezbeđen.

„Mi, osim tog papira, nemamo nijedan drugi. Nemamo nijedan finansijski papir – imamo samo potpisanu izjavu. Ja mogu samo da kažem, kao dekan fakulteta, da od obećanja ne možemo da živimo“, navela je Dragica Radosav, dekanka Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“.

Na pozive i poruke da prokomentariše gde je zapelo, gradonačelnik Zrenjanina nije odgovarao, ali je njegov pomoćnik nedavno za lokalnu televiziju dao – još jedno obećanje. „Nismo uspeli prošle godine da izdvojimo, ali ćemo sigurno ove godine iznaći način i sredstva“, rekao je Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Prema prošlogodišnjem planu, pokrajina je trebalo da obezbedi 800.000 dinara za ovaj projekat, dok bi grad na to dodao još 2,2 miliona.