Svedok vremena – 80 godina lista Student

Vesti 15. mar 201717:43 > 17:48
N1

Pre tačno 80 godina pojavio se prvi broj kultnog časopisa "Student". Osnovao ga je Ivo Lola Ribar, jedna od istaknutih ličnosti omladinskog komunističkog revolucionarnog pokreta. Časopis je zlatne dane doživeo tokom studentske pobune 1968. kada je bio i zabranjivan.

Fakultet za novinarstvo, pre nego što je sam fakultet postojao, ali i za književnost i filozofiju – tako „Student“ opisuje jedan od bivših urednika. Studentskim temama bavio se na atraktivan način, otvoren za slobodoumne ideje, zbog čega je bio i na meti cenzure.

„Zbog nekih ideja o kojima smo pisali, nisu one bile ni nešto radikalne ni revolucionarne, ali je bilo tako da su ovi mislili da treba ili je čak došlo iz CK Omladine da Student prekine s tendencijom da je kritičnije i prema društvu i prema Univerzitetu“, kaže nekadašnji urednik Studenta Mirko Miloradović.

Urednici Studenta se nisu odrekli kritičkog duha, pa je ovaj časopis bio i svedok i učesnik studentske pobune 1968. Tada je izašlo četiri vanredna broja, a peti je bio trajno zabranjen.

„U tekstovima Nikole Miloševića, Dragoljuba Mićunovića i još nekih profesora i asistenata Beogradskog univerziteta, ali mnogo više u tekstovima nas studenata, koliko smo predosećali jedno vreme bure, vreme protesta, i vreme u kome ćemo dosta smelo pustiti svoj glas“, kaže nekadašnja urednica, novinarka Branka Otašević.

Kroz Student je prošlo preko 30 generacija saradnika, a u njemu je nastao je i beogradski aforističarski krug. Te generacije delile su istu ideju, kaže jedan od urednika Ljubomir Kljakić.

„To je bila ideja da su ti ljudi zaista verovali da je bolji svet moguć i da zbog toga što je on moguć zavređuje da se čovek uloži u izgradnju ili doprinos izgradnji jednog takvog boljeg sveta“.

Među tim ljudima bili su i Vojin Dimitrijević, Slobodan Selenić, Raša Popov, Dušan Makavejev, Jovan Ćirilov.

Veterani Studenta na godišnjicu pozivaju na sistematsko i kritičko istraživanje arhive ovog časopisa, za koju kažu da je trezor ideja karakterističnih za duh vremena u kome je izlazio.

N1