Prosvetari ispred Vlade: Red je poštovati potpisan sporazum

Vesti 17. mar 201716:37 > 19:14
N1

Prosvetni radnici okupili su se ispred zgrade Vlade Srbije. Dok ministar prosvete Mladen Šarčević tvrdi da, osim date reči, nema osnova za ispunjenje zahteva prosvetnih radnika, oni uzvraćaju pitanjem: zašto se vlada obavezala na nešto što ne može da ispuni?

„Čovek se veže za reč“ – moto je nezadovoljnih učitelja i nastavnika koji od Vlade traže isplatu obećanih godišnjih nagrada, zakon o platnim razredima i prijem kod premijera, iako je sa resornim ministrom već bilo pregovora.

„Ja bih rekla da je to jedno zamajavanje koje se zove socijalni dijalog. Vas skoro svake neelje neko poziva na neke pregovore, a na pegovorima vam kaže – za vas nikada nema para, za vas nikada neće biti para“, kaže Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Prema računici Unije sindikata, od avgusta 2015. procesom racionalizacije u prosveti se uštedelo oko dve milijarde dinara, dok iz ministarstvo stiže poruka da ušteda nema, te tako nema ni sporazumom obećanih nagrada.

„Ne možemo sada predstaviti da se uštedelo para, a nama se ne daju nagrade. Nije se uštedelo ništa, nagrade stoje na papiru, da li su zakonski odobrene ili će se kroz novi zakon regulisati, to je osnovno pitanje“, objašnjava Mladen Šarčević, ministar prosvete.

U vreme zaustavljanja petomesečnog štrajka prosvetara aprila 2015. godine sporazum je potpisao bivši ministar. Aktuelni pak kaže: „Ja da sam bio ministar tada, svakako to ne bih potpisao“

U Beograd na protest došla je čitava Srbija, odnosno predstavnici više od 500 škola pod okriljem Unije sindikata: „Ako ćutimo ništa se neće postići, znači moramo da se čujemo i da se obrati na nas pažnja, najzad“, kaže Gizela Kiš, OŠ Bratstvo jedinstvo, Belo Blato.

„Mi se nadamo da imamo partnere u ministarstvu, a ne protivnike. Ako je neki sporazum potpisan, red je da se on i poštuje i mi ne tražimo ništa više od toga“, kaže Saša Stanojević, Poljoprivredna škola, Aleksinac.

Ukoliko se pregovori ne nastave i zahtevi Unije ne prihvate, do kraja marta ovi ljudi najavljuju potpunu obustavu nastave na jedan dan.