Stopirani udžbenici na bosanskom jeziku

Vesti 18. mar 201713:01 > 13:04
N1

Procedura odobravanja udžbenika na bosanskom jeziku stopirana je jer istoričari ne mogu da se saglase sa prekrajanjem istorije, objavile su "Večernje novosti". Iz Cetnra za razvoj i unapređenja udžbenika kažu da najveći broj udžbenika nije dobio saglasnost zbog standarda kvaliteta, a ne zbog istorijski spornih činjenica.

Autori udžbenika na bosanskom jeziku tvrde da je Povelja Kulina bana „starobosanski dokument“, da je pisana bosančicom, zasebnim „bosanskim pismom“, sve što se odnosi na Rašku oblast preimenovano je u Sandžak i sandžačko, a u zvanične praznike uvršten je „Dan Sandžaka“, pišu „Večernje novosti“.

List dodaje da je zbog tih činjenica stopirano odobravanje udžbenika za istoriju, Svet oko nas i Prirodu i društvo.

Predsednik Bosanskog nacionalnog veća Esad Džudžo rekao je da su za nastavu na bosanskom jeziku nedostajala 52 udžbenika, a da je odobren samo jedan. On smatra da ovakvi udžbenici moraju biti odobreni i da je reč o „identitetskim pitanjima“.

Rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Eleonora Vlahović, rekla je da najveći broj udžbenika nije dobio saglasnost, ne zbog istorijski spornih činjenica, već zbog propusta koji se tiču standarda kvaliteta, ishoda, zadataka, koji se zadaju deci.

Ona dodaje da su autori dobili stručno mišljenje, a da zamerke u najvećem broju slučajeva mogu brzo i lako da se otklone i da će udžbenici biti odobreni.

„Mali broj knjiga ima zamerke koje su sporne sa istorijskog i jezičkog stanovišta“, rekla je Vlahović.

Esad Džudžo inicirao je sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete, Zavoda za udžbenike i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. On tvrdi da su im na 76 mesta stavljene zamerke koje se tiču „etničke posebnosti“.

„Dete koje uči lekciju ‘Moj zavičaj’ mora da zna da mu je zavičaj Sandžak, a komisija priznaje samo Rašku oblast. Postoji još tačaka sporenja, na primer da li su Bošnjaci etnička ili teritorijalna kategorija“, kaže Džudžo.