Goati: Patrijarh se meša u kampanju

Izbori 20. mar 201717:53 > 17:57
N1

Politički analitičar Vladimir Goati ocenio je da se patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej meša u kampanju za predsedničke izbore u Srbiji, zato što je primio na razgovor kandidata za predsednika Srbije Vojislava Šešelja.

Patrijarh Irinej primio je početkom marta u sedištu srpske Patrijaršije Vojislava Šešelja i predsednika Udruženja osnivača Republike Srpske Momčila Krajišnika, osuđenog u Hagu na 20 godina zatvora za ratni zločin.

Goati je za Vojvođanski analitičko istraživački centar VOICE ocenio da se tim potezom „patrijarh implicitno umešao u predizbornu kampanju, iako nije javno izgovorio da podržava Šešelja ili pozvao birače da glasaju za njega“.

„Jasno je da se crkva time umešala u politička zbivanja“, kazao je Goati i dodao da je SPC stalno umešana u politiku, a da nije dobro da „država diriguje crkvi, kao ni obrnuto“.

Istoričar Milivoj Bešlin upozorio je da bi „sastanak patrijarha sa osuđenim ratnim zločincem , u svakom normalnom društvu bio skandal prvog reda“.

„To vam govori o pogubnom delovanju SPC danas, s tim što je ovaj patrijarh, zbog skromnih intelektualnih kapaciteta, još i marioneta određenih krugova iz Rusije, a on i ne krije da je to njegova prava otadžbina“, rekao je Bešlin.

Verski analitičar Draško Đenović ocenio je da se SPC ne zamera političarima, jer u stvari tako želi da „očuva sopstvene interese“.

„Prema nekim podacima, za potrebe poreza i doprinosa za zdravstveno i penzijsko osiguranje sveštenih lica u Srbiji država godišnje odvaja oko tri miliona evra. Ako bi crkva puno talasala, mogao bi neko reći da država to više neće činiti“, rekao je Đenović.