Pritisci SNS na Slovake tema slovačkog parlamenta?

Vesti 22. mar 201712:19 > 12:30
Izvor: Shutterstock

Potpredsednik slovačke vladajuće stranke Dušan Čaplovič rekao je da će parlament Slovačke raspravljati o političkim pritiscima Srpske napredne stranke (SNS) na slovačku nacionalnu manjinu u opštini Kovačica.

Portal „Južnobanatske vesti“ prenosi da je reč o pritiscima vladajuće SNS na pripadnike slovačke nacionalne manjine da se učlane u tu stranku ili da budu simpatizeri iste.

Čaplovič je u postu na Fejsbuku izrazio zabrinutost za položaj Slovaka u Vojvodini i u opštini Kovačica i dodao da će parlament razmatrati i zahtev da ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak reši taj problem s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

U javnosti su se više puta pojavljivale informacije o situaciji u opštini Kovačica, a mediji su prenosili izjave ljudi koji su tvrdili da ih je ucenjivao lokalni odbor SNS.

Čaplovič je počasni građanin Kovačice, bio je ministar za obrazovanje i potpredsednik vlade Slovačke, a trenutno je narodni poslanik u slovačkom parlamentu. On nije precizirao kada će se ta tema naći pred slovačkim poslanicima.