Kuburović o podacima: Utvrditi da li je bilo zloupotrebe

Vesti 27. mar 201714:06 > 14:14
FoNet/Zoran Mrđa

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je povodom slučaja 400.000 ličnih podataka građana, koji su se našli na javnom serveru, da veruje da će nadležni organi utvrditi da li je bilo zloupotrebe prilikom prikupljanja podataka, kao i da će, ako smatraju da postoji bilo kakva zloupotreba, postupiti u skladu sa svojim ovlašćenjima.

„Što se tiče Ministarstva pravde, svakako da ne može da učestvuje u konkretnom postupku i da utvrđuje da li je bilo povrede ili ne. Mi smo nadležni da donosimo zakone o zaštiti tajnih podataka. U toku je izrada novog zakona koji bi trebalo da stupi na snagu od 2018. godine“, rekla je Kuburovićeva. 

Ona je rekla da taj zakon nije donet ranije, jer se čekalo donošenje nove direktive u EU, koja, takođe, počinje da se primenjuje od 2018. godine. 

Kuburovićeva je rekla i da Radna grupa na Zakonu vredno radi i da se od januara sastaje gotovo sedmično i da očekuje da će uskoro nacrt Zakon o tajnosti podataka biti u javnoj raspravi. 

„S druge strane, moram da skrenem pažnju da svaki građanin koji daje podatke mora da bude svestan i odgovoran u koje svrhe ih daje i da li je pristao da daje svoje lične podatke ili ne“.

N1

Podaci više od 400.000 građana Srbije, s jedinstvenim matičnim brojem, brojem lične karte, adresom, kućnim i mobilnim telefonom, našli su se na jednom javnom serveru, a uz njih na pojedinim mestima stoje i napomene koje ukazuju da su korišćeni u stranačke svrhe.

Podaci su sortirani u 222 tabele iz gradova i sela širom Srbije, a u dokumentima su ispisane kolone koje se odnose na lične podatke, kao i napomene koje ukazuju na to da su podaci korišćeni u stranačke svrhe.

Pogledajte prilog reportera N1 Miodraga Sovilja o bazi podataka 400.000 građana: