Devenport: Srbija otkrovenje, idem na drugi kontinent

Vesti 29. mar 201709:21 > 09:24
N1

Srbija je za nas bila veliko otkrovenje i ljudi su nas veoma toplo dočekali u svim delovima zemlje, rekao je u oproštajnom razgovoru listu Danas šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Majkl Devenport, sumirajući utiske o šestogodišnjem boravku u ovoj državi.

Devenport je najpre bio ambasador Velike Britanije u Srbiji, a septembra 2013. izabran je za šefa Delegacije EU.

Govoreći o saradnji są predstavnicima vlasti u Srbiji, Devenport kaže da je nastavljena redovna, sveobuhvatna i plodna saradnju sa Vladom Srbije.

„Suština je da je Srbija trasirala svoj put u pravcu dobijanja članstva u EU i da je to istakla kao svoj strateški cilj. Kao što sam rekao mnogo puta do sada, mandat Delegacije EU ovde u Srbiji jeste da obezbedimo što veću moguću podršku Srbiji, ne samo Vladi Srbije, već Srbiji kao državi, kako bi se pripremila za obaveze koje proističu iz članstva u Uniji“, rekao je Devenport.

To znači, kako je istakao, da imamo dalekosežne, veoma intenzivne i i redovne kontakte sa Vladom Srbije, na svim nivoima. Takva praksa je nastavljena i siguran sam da će postojati i u budućnosti.

Povodom toga što je nedavno bio sprečen da govori o Izveštaju EU na skupštinskog Odboru za evropske integracije, navodi da je uputio pismo predsednici Narodne skupštine u kojem je zatražio da se postara da se slične stvari ne dogode u budućnosti, ali da dosad nije dobio odgovor.

Devenport odlazi iz Srbije na novu dužnost, ali nije želeo da kaže gde već samo da je reč o drugom kontinentu.