Crnobrnja: Proširenje EU nije visoko na lestvici prioriteta

Vesti 29. mar 201717:38 > 17:53
N1

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja kaže da možemo očekivati prolongiranje nastojanaja da uđemo u EU, jer Unija, pored Bregzita, ima još izazova koje treba da rešava i da zato proširenje nije visoko na lestvici prioriteta EU.

On smatra da Srbija treba da veruje da vrata EU nisu zatvorena već da ćemo smo morati duže da koračamo i dodaje da je najvažnije što usvajamo evropske vrednosti, „a kada ćemo ući više je u njihovim nego u našim rukama“.

Govoreći o izlasku Velike Britanije iz EU, koje je zvanično započelo danas, Crnobrnja je rekao da slede dosta dugi pregovori „netrasiranim putem“.

„Ako pogledamo koliko Srbija treba da uradi da uđe i koliko ima dokumenata smeštenih u 35 poglavlja, ulazak je specifičan i precizan, a izlazak još specifičniji, pošto je ovo prvo iskustvo nema presedana i pravila. Očekujem da će trajati 24 meseca, možda može i za godinu, biće dugi i teški pregovori u kojima gube i jedna i druga strana“, rekao je on.

Iz člana 50 temeljnog akta EU, Ugovora iz Lisabona, proizlazi da dve godine pošto London Evropskom savetu, najvišem telu EU, obznani pokretanje tog člana s ciljem da napusti Uniju, pregovori o budućim odnosima moraju biti okončani. To znači do 28. marta 2019, ili će u protivnom Velika Britanija biti isključena iz EU.

„To je neka vrsta pretnje da se ne zamajavuju pregovaranjem i da je to neki crveni karton na kraju, ali ako izlazak nije definisan tek izbacivanje nije. Nema precizno datih odgovora, Tusk je rekao da su odlučni da nastave dalje posle izlaska Britanije, koji će koraci uslediti ostaje da se vidi, sve je stvar dogovora“

Tu je i podatak da trenutni budžet EU, za koji je glasala i Britanija, traje do 2020.

„Ukoliko se dogovore, dogovor bi obuhvatao i šta sa novcem koji ostaje u budžetu, a ne koristi ga Velika Britanija, ona je koristila sredsvta, recimo britanska kraljica je dobilaja milion evra godišnje zbog vlasništva nad zemljom, oni su davali više nego što su oduzimali, moraće da se podvuče crta i da se vidi šta sa tom razlikom. Sumnjam da će lako da se nađe zajednički jezik, predstoje teške i naporne godine pregovaranja, finansijski London je bio protiv izlaska, oko 80 odsto je bilo za ostanak u EU“.

Crnobrnja kaže da je teren napuštanja Unije neistražen i da postoje različite mogućnosti.

„Jedan kolega Englez mi je rekao da im je dosta dobijanja instrukcija iz Brisela, zapravo, on mi je rekao da neki njegovi prijatelji smatraju da nije problem što poruke dolaze iz Brisela, već što dolaze iz Berlina preko Brisela, jačanje Nemačke nervira Birtance, ja mislim da u tome ima istine, ali treba dodati da evropska birokratija opterećuje sve članice“

Crnobrnja kaže i da situacija sa Škotskom pregovore čini još komplikovanijim i dodaje da će Škoti nastojati da iskoriste aktuelnu situaciju i maksimalizuju svoju poziciju.