Za 15 dana renoviranja, okrečen jedan toalet na Infektivnoj

Vesti 31. mar 201714:01 > 18:33
Udruženje AS

Početkom meseca je u nekoliko medija najavljen početak renoviranja HIV odeljenja Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije. To je obradovalo pacijente i osoblje, jer je odeljenje već decenijama ruinirano.

Ipak, 15 dana od objavljivanja početka „užurbanih radova“, aktivisti udruženja AS Centar za podršku obolelima od HIV-a i AIDS-a su posetili pacijente i uverili se da osim jednog okrečenog toaleta, ništa nije urađeno.

Pacijenti kažu, od ulaza u zgradu i zdrav čovek se razboli. Spolja se samo naslućuje kakvo je stanje unutra gde N1 nije dozvoljeno da kroči. Kako izgledaju sobe i toaleti zato gledate na fotografijama pacijenata.

Udruženje AS
Udruženje AS
Udruženje AS
Udruženje AS
Udruženje AS
Udruženje AS
Udruženje AS
Udruženje AS
Udruženje AS
Udruženje AS
Udruženje AS
Udruženje AS

„Vlaga je učinila svoje, zidovi su popucali, plafoni su popucali, otpada malter i sa zidova i sa plafona. Lično sam bio vinovnik jednog događaja kada je parče plafona palo medicinskoj sestri na leđima dok je bila sagnuta nad glavom nad pacijentom. Kreveti su zarđali, stari, toliko su stari da prosto pacijent ne sme da se okrene na svom krevetu kada leži iz straha da će se krevet raspasti“, kaže za N1 Đurica Stankov, direktor udruženja AS centar i pacijent HIV odeljenja Infektivne klinike.

I tako već decenijama. S vremena na vreme, ipak, stigne i dobra vest. Poslednja najava renoviranja obelodanjena je početkom meseca.

Ipak, u AS Centru za podršku obolelima od HIV-a i AIDS-a tvrde: rezultat tzv. užurbanih radova je krečenje samo jednog WC-a. Posle toga, majstori su kofe pokupili, a merdevine sklopili.

„Nikome ne možemo da verujemo, jer smo više puta izigrani na taj način da nam je obećano – pokreće se renoviranje, a onda se u stvari ništa ne uradi“, kaže Stankov.

Radi se – protivureče u ministarstvu. Kažu: sledi sređivanje prijemne ambulante i stolarije. Dodaju: upravo se rekonstruišu dve sobe, što televiziji N1 nije dozvoljeno i da snimi.

N1 je i pre mesec dana pokušao da izveštava o stanju na klinici. Načelnik HIV odeljenja je tada pristao da govori, međutim Klinički centar Srbije nije odobrio razgovor.

I ovoga puta bez usmene reči. Iz ministarstva je stigao detaljan odgovor: osim tek sređenog WC-a, za godinu dana urađena su dva boksa za pacijente i modernizovan je sistem grejanja. Celu kliniku će, pišu, dovesti u red, ali u fazama.

„Usled nemogućnosti da se pacijenti presele na drugu lokaciju, da bi se radovi na Klinici nesmetano odvijali, izvode se etapno, odnosno radovi se izvode na delu odeljenja dok se u drugom delu obavlja redovna medicinska delatnost“, navedeno je u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Koliko će etapa biti i kada će poslednja – ne zna se.