Mesecima bez plata u RTK, život na ivici egzistencije

Vesti 15. apr 201716:29 > 16:34
N1

Uredbom Vlade Srbije Radio televizija Kragujevac (RTK) je posle poništene privatizacije, vraćena osnivaču – Gradu. Zaposlenima je gradonačelnik rekao da ima dobru volju da RTK stane na noge, ali napretka nema. Rok od šest meseci, koliko Grad ima da oživi nekada moćnu medijsku kuću, teče. Bez plata, zaposleni jedva preživljavaju.

Katanac na studiju Televizije Kragujevac skuplja prašinu mesecima. Snimatelj Dragan Živković ceo radni vek je proveo u RTK. Platu nije primio deset meseci. Usteže se da prizna da ga izdržava porodica.

„Zadnjih meseci se snalazim što radim sve i svakakve poslove. Živim od ženine plate, od očeve donacije, tačnije penzije. Snalazim se, život je na ivici egzistencije“, kaže Živković.

U sličnoj situaciji je i Jelena Tanasković, koordinatorka programa, kojoj je RTK, kako kaže, prva kuća.

„Iz ove kuće, bukvalno, 47 godina jedem hleb, jer je moj pokojni otac u ovoj kući radio, u Radio Kragujevcu. Ovu kuću doživljavam kao prvom, a ne kao drugom svojom kućom“, kaže ona.

Većina se prijavila za socijalni program i isplatu 200 evra po godini staža. Da je do njih, kažu, ostali bi u RTK.

„Anketiranje za socijalni program je u toku. Ali nam kažu da ćemo prilokom potpisivanja sporazuma o socijalnom programu morati da se odreknemo sudskog potraživanja zaostalih zarada, što zaposlenima ne odgovara“, priča Dragana Stevanović, organizatorka u TV Kragujevac.

Država je zadužena za socijalni program, a lokalna samouprava da isplati zaostale zarade, deblokira račun RTK i pokrene emitovanje programa. Pošto se to ne dešava, najavljena je radikalizacija protesta zaposlenih.

Hoće li je i biti nismo mogli da utvrdimo, jer se poverenik sindikata Nezavisnost RTK nije pojavio na dogovorenom razgovoru za N1. Oni koji jesu, sumnjaju u dobre namere Grada.

„Kao da se ne želi informisanje naroda. Kao da se ne želi prikazati šta se dešava u gradu. Ako budem morao da se odlučim na socijalni program, odlučiću se za prvu stavku, 200 evra po godini radnog staža, da idem da tražim posao, da se snalazim na bilo kakav način”, kaže Dragan Živković.

U poslednje dve godine mediji u Kragujevcu se gase. Gradsko veće dve i po godine ne raspisuje konkurs za projektno sufinansiranje medija. Za ostale delatnosti para ima.

Gradonačelnik Radomir Nikolić se ne oglašava. Komunikacije sa javnošću praktično nema od oktobra 2014. kada je zahvaljujići glasovima većine odbornika Skupštine Kragujevca, Nikolić zaseo u fotelju gradonačelnika.