Visoki savet sudstva: Obustaviti hajku na sudiju iz Pančeva

Vesti 19. apr 201714:25 > 14:30
N1

Visoki savet sudstva osudio je izveštavanje TV Pančevo o predsednici Višeg suda u Pančevu Stanki Simonović i pozvao tu televizuju da obustavu "hajku" na sudiju.

„Neprimereno, neprofesionalno, neetičko, a pre svega, protivzakonito izveštavanje TV Pančeva, zasnovano na nedozvoljenom komentarisanju sudskih postupaka i odluka, iznošenju neosnovanih optužbi i glasina, objavljivanju ličnih i porodičnih prilika i neovlašćenom objavljivanju fotografija članova porodice sudije Stanke Simonović, izvršen je protivustavni napad na samostalnost i nezavisnost sudstva, kao i zastrašivanje nosilaca sudske vlasti“, saopštio je Savet.

Visoki savet sudstva ocenio da je grubim narušavanjem samostalnosti i nezavisnosti sudija kao najviših ustavnih garancija direktno napadnut ustavni poredak Republike Srbije i izvršeno ometanje pravde kao krivično delo propisano Krivičnim zakonikom Srbije.

Savet je pozvao TV Pančevo da obustavi „hajku“ na predsednicu Višeg suda u Pančevu, kao i sve medije, profesionalna udruženja i ostale činioce da se uzdrže od ovakvog postupanja u cilju očuvanja ugleda suda i sudija.

RTV Pančevo je u proteklih nekoliko dana emitovalo seriju tekstova i priloga u svome programu i na svom sajtu pod nazivima: „Politička presuda Stanke Simonović“, „Da li je predsednica Višeg suda iskoristila položaj u privatne svrhe?“, „Veštine napredovanja predsednice Višeg suda u Pančevu“.

Ti prilozi emitovani su pošto je sudija Višeg suda u Pančevu Stanka Simonović poništila presude Osnovnog suda u Vršcu, kojima je na zatvorsku i novčanu kaznu osudjen novinar iz Bele Crkve Stefan Cvetković, po tri privatne tužbe funkcionera Srpske napredne stranke.