RIK usvojio konačne rezultate, Vučić novi predsednik Srbije

Vesti 20. apr 201723:33 > 21. apr 2017 00:08
Tanjug/Tanja Valič

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je izveštaj o konačnim rezultatima predsedničkih izbora po kojima je za kandidata vladajuće koalicije Aleksandra Vučića glasalo 55,08 odsto od broj izašlih birača.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević čestitao Vučiću izbor za predsednika u ime RIK-a i u svoje lično ime.

Za izveštaj RIK-a glasalo je 19 članova, devet je bilo protiv, a sednica je trajala više od četiri sata.

Prema podacima sa svih 8.396 biračkih mesta za Vučića je na izborima održanim 2. aprila, kao i na ponovljenom glasanju na osam biračkih mesta 11. aprila odnosno na tri mesta 17. aprila glasalo 2.012.788 birača.

Sledi kandidat Grupe građana Za Srbiju bez straha Saša Janković koji je dobio 597.728 glasova, odnosno 16,36 odsto izašlih birača dok je kandidat Grupe građana Ljubiša Preletačevič Beli „Beli samo jako“ Luka Maksimović osvojio 344.498 glasova, odnosno 9, 43 odsto od broja izašlih.

Kandidat Grupe građana Moramo bolje Vuk Jeremić osvojio je 206.676 glasova, ili 5,66 odsto dok je kandidat Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj dobio poverenje 163.802 biraca ili 4,48 odsto.

Predsednički kandidat Dveri Boško Obradović dobio je 83.523 glasa odnosno 2,29 odsto izašlih na izbore, a sledi kandidat Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović sa 51.651 glasom odnosno 1, 41 odsto izašlih.

Kandidat Grupe građana „Za zdravu Srbiju“ Milan Stamatović osvojio je 42.193 glasa, ili 1,15 odsto, a zatim sledi kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak sa 41.070 glasova ili 1,12 odsto.

Kandidat Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović posvojio je 38 .67 glasaova ili 1, 04 odsto izašlih na izbore a Miroslav Parović ispred Narodnog slobodarskog pokreta je dobio 11.540 glasova odnosno 0,32 odsto od broja onih koji su glasali

Od 6.724.949 birača upiasanih u birački spisak na izbore je izašlo njih 3.655.365, nevažećih lističa je bilo 60.378 a važećih 3.593.636 .

Pre usvajanja konačnog izveštaja o rezultatima izbora člasnovi RIK iz opozicionih stranaka su kritikovali atmosveru u kojoj je sproveden izborni peroces i nepravilnosti u njegovom sprovođenju na Kosovu i Metohiji.

Predstavnik Dveri Marko Pušica je kazao da taj pokret neće glasati za konačne rezultate „zbog spornog legaliteta i legitimeta izbornog procesa“.

„Za Dveru su ovi rezultati sporni jer je takav bio izborni ambijent, s osporavamo i legalitet i legitimitet izbora posebno kada je rec o glasanju na Kosovu i Metohiji gde je sprovedeno samo glasanje ne izbori“, kazao je on.

Dodao je i da je OEBS bio „gospodar izbornih radnji na tom prostoru“.

Predstavnica Socijaldemokratske stranke Ivana Petrin kazala je da ne može da glasa za konačne rezultate izbora jer su oni održani „u atmosferi neslobda i pritisaka“.

„Ceo izborni proces obeležio je niz manjkvosti i nepravilnosti, a izbori su bili sve samo ne fer slobodni i pošteni pa je dovedena u pitanje vladavina prava. Kako će predsednik koji je izabran na ovakvim izborima izražavati državno jedinstvo“, zapita je ona.

Petrin je dodala da je stalni sastav RIK-a „nezakonit kao i da ništa nije ispoštovano od preporuka koje je OEBS predložio posle prošlogodisnjih parlamentarnih izbora“.

Predstavik DJB Vojin Biljić je ocenio je da je RIK „organ Aleksandra Vučića i deo njjegove izborne kampanje“ i odao priznanje predstavnicima vladajuće koalicije u tom telu, kako se izjasnio, „na uspešno obavljenom poslu“.

Predstavnica SRS Željka Radeta je kazala da izbori na Kosovu i Metohiji nisu sprovedeni u skladu sa zakonom i odlukom Ustavnog suda ali da će predstavnici stranke glasati za konačne rezultate.

„Bilo je nedostataka i u vezi sa izvodom iz biračkog spiska kao i u radu notara ali predstavnici SRS će glasati za konačne rezultate kako bi se suprotstavili nalozima američkog ambasadora Kajla Skota“, rekla je ona.