Bivši poslanici DJB spremni da se priključe Jankoviću

Vesti 23. apr 201711:07 > 11:20
N1

Bivši poslanici pokreta Dosta je bilo Aleksandra Čabraja i Jovan Jovanović, koji su formirali udruženje "Građanska platforma", najavili su razgovore sa Sašom Jankovićem o učešću u njegovom pokretu čije je formiranje najavio.

Predsednik “Građanske platforme” Jovan Jovanović podsetio je da je podrška bivših poslanika Dostaje bilo predsedničkoj kandidaturi Saše Jankovića, jedan od razloga zašto oni više nisu u tom pokretu, ali ne i glavni.

On je u Novom danu televizije najavio da će “Građanska platforma” obaviti razgovore sa Jankovićem, budući da su zainteresovani i spremni da učestvuju u građenju šire organizacije čije je formiranje najavio nekadašnji zaštitnik građana.

“Obavićemo sa Sašom Jankovićem razgovore. Na njemu je potez. Mi smo spremni da učestvujemo u tome. Insistiraćemo da organizacija da bude čvrsto integrisana, da ima plan i program i ljude od integriteta”, objasnio je Jovanović.

Jovanović je rekao i da su bivši članovi Dosta je bilo osnov “Građanske platforem”, ali da oni žele da privuku ljude od ličnog i profesionalnog integriteta koji se dosad nisu bavili politikom, ili su se razočarali u politiku, pa su je napustili.

Čabraja je navela da pored nje, Jovanovića i Sonje Pavlović – koji su nekada bili poslanici pokreta Dosta je bilo u Skupštini Srbije – “Građansku platformu” čini i 13 odbornika u više beogradskih opština. Ona poručuje da obični građani koji se bave svojim karijerama i svojim poslom treba da uđu u politiku, i da se aktiviraju u sistemu kako bi pokušali da ga poprave.

Čabraja kaže i da se pokret Dosta je bilo nije držao principa za koje se deklarativno zalagao, ali da su u “Građanskoj platformi” spremni da sarađuju sa njima, kao i sa ostalim partijama demokratske opozicije.

Jovanović je podsetio da su sa građanskih protesta koji se odvijaju prethodnih dana, zamerke upućene ne samo vladajućim strankama, već i opoziciji.

“Mi smo imali dve iste inicijative za smenu Maje Gojković. Kontaktirani smo i od Dostaje bilo i od DS-a. Mi inicijativu podržavamo, ali smatramo da treba da bude zajednička, a ne dve pojedinačne”, poručio je on, ocenjujući da su odnosi iz prošlosti i borba za gotovo isto biračko telo, neki od razloga za podele u opoziciji.

“Treba da se izdignemo iznad podela i posvetimo se demokratizaiji države”, smatra Jovanović i dodaje da opozicija treba da bojkotuje izbore sve dok ne budu promenjeni uslovi – dok se ne sredi birački spisak, tela za praćenje izbora ne počnu sa radom, i dok se ne obezbedi nepristrasan rad medija. U suprotnom je, kako kaže, legitimitet izbora doveden u pitanje.