Protest zbog Savamale: Građani u šetnji "Tragovima fantoma"

N1

Večeras je održan protest koji organizuje Inicijativa Ne davimo Beograd povodom godinu dana od rušenja u Savamali, za šta još nije utvrđeno ko je odgovoran. Protestna šetnja nosila je naziv "Tragovima fantoma", a ispred Geozavoda, odakle se krenulo, postavljena je Žuta patka. U protestu je bilo više hiljada učesnika, među njima i onih van Beograda.

Njima su se priključili i studenti koji od izbora organizuju „Protest protiv diktature“. Tu su i predstavnici Vojnog sidikata i kao i Policijskog sindikata Srbije koji kažu da imaju moralnu odgovornost da budu tu jer je policija stigmatizovana kao saučesnik u tom delu.

Među prisutnima su i predstavnici Nezavisnog udruženja nezaposlenih Vojvodine, Nezavisnog udruženja prosvetnih radnika Vojvodine, „Podrži RTV“…

Okupljeni nose transparente „Narod gladuje elita se raduje“, „Protiv terora vlasti“, „Neću da prodam dušu, već su mi ukrali znoj“, i nema političkih obeležja. Učesnici uzvikiju, između ostalog, „Vučiću, Erdogane“. Demonstranti su u šetnji, a ruta je Crnogorskom ulicom, Gavrila Principa, do Vlade, pa Ulicom kneza Miloša do Skupštine, gde će biti održan još jedan govor.

Organizatori su poručili da godinu dana protestuju zbog toga što se na tom primeru videlo kako se javni interes stavlja pod privatni, da godinu dana od rušenja građani poručuju da ne odustaju od javnog interesa, odgovormnosti i solidarnosti i da istinu o onome što se desilo u Hercegovačkoj ulici ne zna samo Tužilaštvo. Niko nije poneo niti krivičnu niti političku odgovnornost, podsećaju iz inicijative. Oni su ranije zatražili ostavke gradonačelnika Siniše Malog, predsednika Skupštine Grada beograda Nikole Nikodijevića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i direktora policije Vladimir Rebić.

Kako javlja naša reporterka, među građanima su viđeni Balša Božović (DS) i Marko Đurišić (SDS).

Kako slikovito kažu iz Inicijative, čitav slučaj je od kamička u patici postao kamen spoticanja.

N1/ Jelena D. Petrović
N1/ Jelena D. Petrović
N1/ Jelena D. Petrović
N1/ Jelena D. Petrović

U noći između 24. i 25. aprila grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Ta maskirana grupa je maltretirala i prolaznike u tom kraju, oduzimala im mobilne telefone i vezivala.

Građani su u toj noći pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih na komunalnu policiju koja je govorila da to nije u njihovoj nadležnosti.

Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći vidi se da je „iz vrha“ policije službenicima naređeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Janković je utvrdio da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ubrzo nakon događaja u Savamali izjavio je da su noćno rušenje izveli „kompletni idioti“, da je trebalo da ruše po danu, a malo kasnije rekao da iza rušenja stoji gradska vlast, ali sve vreme insistira na tome da su porušeni objekti bili nelegalni.

Bivša supruga gradonačelnika Beograda Marija Mali, rekla je pre izvesnog vremena u intervjuu Mreži za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) da joj je Siniša Mali rekao kako je organizovao rušenje baraka u Savamali.

Do sada niko nije ni krivično ni politički odgovarao za rušenje u Savamali, nereagovanje policije i uznemiravanje građana. Predmet o Savamali (KTN-60/16) u tužilaštvu je i nakon godinu dana u predistražnoj fazi.

Inače, objekti u Savamali su se nalaze nalazili na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat „Beograd na vodi“. Takođe, rušenje se dogodilo u noći nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.

Protestima Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ do sada se priključivalo više hiljada građana.

Demonstranti u Nišu: Savamala je problem svih građana Srbije

Protest Protiv diktature organizovan je i večeras u Nišu, a učesnici su poručili da je ono što se pre godinu dana dogodilo u Savamali problem svih građana Srbije, a ne samo Beograđana, jer to isto svakoga časa može da se dogodi bilo gde u zemlji.

„Juče Savamala, danas Jagodinmala, sutra svaka ulica, preksutra vaša kuća. Imamo zajednički problem – nepostojanje pravne državne i institucija koje bi nas zaštitile od razbojnika i bahatosti“, istakao je jedan od studenata na platou ispred Gradske kuće.

On je kazao da svi mi imamo isti problem, a to je „autokratska vlast koja se razbaškarila na svim nivoima“.

Studentkinja koja se obratila okupljenima poručila je da su protesti skrenuli pažnju na probleme u našoj zemlji i probudili nadu da mogu biti rešeni.

„Svi zajedno započeli smo jedan veliki posao i nećemo stati dok ga ne završimo. Nećemo više dozvoliti političkoj eliti da odlučuje umesto nas“, kazala je ona.

Učesnici protesta Protiv diktature, njih stotinak, prošetali su centrom grada noseći veliki transparent „Ovo je zemlja za nas“, ali i sa natpisima „Fantomi iz skupštine“, „U malog su kratke noge“, „Savamala – velika bruka“.

Demonstranti su takođe nosili veliki pano sa fotomontažom Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vućića na kome je pisalo „Padni mi na grudi Nebojša“.

Organizatori protesta najavili su da od sutra do kraja prvomajskih praznika neće putem Fejsbuk stranice pozivati građane na protestno okupljanje, ali da građani imaju pravo da izađu na ulicu i iskažu svoje stavove pošto je to „protest svih nas“.

Podrška zbog Savamale i iz Subotice

Subotičani su večeras na 21. protestu „Protiv diktature“ na gradskom trgu, podržali Beograđane i Novosađane koji su se okupili na protestu inicijative Ne da(vi)mo Beograd u beogradskoj Savamali.

Demonstranti su rekli da će se u Subotici i dalje svakodnevno okupljati na protestima i podsetili da je današnji protest u Beogradu posvećen godišnjici nezakonitog rušenja u Savamali, zbog kojeg još niko nije odgovarao.

„U Subotici smo se okupili u znak podrške. Bilo je reči da će se u Beogradu govoriti o budućnosti protesta. Videćemo kako će se to razvijati, ali smo primetili da se ljudi osipaju. Nadamo da postoji šansa i potencijal da promenimo stvari na bolje“, kazali su učesnici protesta.

Jedan od govornika rekao je da zajedno sa nekoliko mladih Subotičana razmišlja o osnivanju građanskog pokreta koji bi funkcionisao na lokalnom nivou.

„Da počnemo da radimo nešto za naš grad i državu, nešto što će doneti promene. I zato je ovo tek početak“, kazao je on.

Protest se nastavlja sutra u 19 časova ispred zgrade Narodnog pozorišta u Subotici, a u četvrtak su pozvani građani koji imaju instrumente da ih ponesu sa sobom da zajedno organizuju svirku na gradskom trgu.