Kasalica: Po novom zakonu, do pet godina za nelegalno oružje

Vesti 25. apr 201717:44 > 17:45
Pixabay (ILUSTRACIJA)

Po novom zakonu, kazne za nelegalno oružje su od pet meseci do pet godina. U Srbiji ima oko 940.000 registrovanog oružja, a u poslednje dve godine, u legalizacijama koje je MUP raspisivalo, predato je oko 10.000 komada i preko 200.000 komada minsko-eskplozivnih sredstava i municije, navodi Načelnica Uprave za upravne poslove Zorica Lončar Kasalica.

Kako je saopštila policija, zločin u Bariču kod Golupca je počinjen pištoljem za koji je 77- godišnji B.D. imao urednu dozvolu od 1998. godine. I otac i sin su bili lovci i imali su više komada oružja koje su legalno posedovali. Prema policijskim evidencijama u toj porodici do sada nije bilo prijave bilo kakvog nasilja. I ovaj zločin, kao i slični pre njega, u prvi plan stavlja pitanje dobijanja dozvole za nošenje oružja.

Načelnica Uprave za upravne poslove Zorica Lončar Kasalica kaže da je uneto niz novina u zakon, u cilju bezbednosti građana.

Ona dodaje da oni koji žele da budu vlasnici oružja, pod jasno definisanim uslovima mogu da nabave i nose oružje – da je u pitanju punoletno lice, da je državljanin Republike Srbije ili strani državljanin sa stalnim boravištem u našoj zemlji, da nije kažnjavan pravosnažno u poslednje tri godine za dela koja su propisana zakonom, da poslednje četiri godine nije prekršajno gonjen, da je zdravstveno sposoban i da ispunjava tehničke uslove da može na bezbedan način da ga drži.

Kasalica kaže da svi koji su oružje uzeli po starom zakonu, u roku od 3 godine moraju da izvrše preregistraciju, što podrazumeva i da donesu lekarsko.

Uverenje se izdaje do pet godina, a vlasnik oružja posle isteka tog roka sam mora da donese novo uverenje o zdravstvenoj sposobnosti, koje nije starije od mesec dana, rekla je Kasalica.

Ona napominje da je krivično delo ako se legalno oružje nosi, jer je potrebna i posebna dozvola za nošenje, s tim što osoba mora da nosi oružje na takav način da ne ugrožava bezbednost drugih.

Lice koje u svom posedu ima legalno oružje, ne može više da ga poseduje ukoliko napravi neko od krivičnih dela koja ga čine nepodnobnim za to, ukoliko načini prekršaj javnog reda i mira.

U Srbiji ima oko 940.000 registrovanog, legalnog oružja – oko 410.000 su pištolji i revolveri, oko 440.000 lovačko oružje, a ostalo spada u sportsko.

„Krivična dela se češće počine s ilegalnim oružjem, tako kaže statistika“, navodi Lončar Kasalica.

MUP je u zadnje dve godine raspisivao legalizacije, podseća ona. „U tim legalizacijama je predato preko 10.000 komada oružja i preko 200.000 komada minsko- eskplozivnih sredstava i municije“, navodi.

U postupku legalizacije nije potrebno dokazivanje porekla oružja, i nema krivične odgovornosti za njih, dodaje ona.

Kazne za posedovanje, nošenje i razmenjivanje nelegalnog oružja po aktuelnom zakonu je od tri  meseca do tri godine, a od juna je pooštren zakon – od pet meseci do pet godina, navodi.

Opada broj registrovanog oružja u odnosu na prethodne godine, opada interesovanje za oružje i sve je manje i manje zahteva, zaključuje Zorica Lončar Kasalica.

Detaljnije u videu ispod: