Odata pošta ubijenim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici

Vesti 03. maj 201714:22 > 19:18
SRNA/Ognjen Begović

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da će pošta pripadnicima ЈNA, stradalim u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici ponovo biti odata u federalnom Sarajevu, kada za to budu stvoreni uslovi.

Savanović novinarima u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, gde je danas obeleženo 25 godina od stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici, rekao da je uslov da se pošta poginulim vojnicima JNA oda u Sarajevu, da vlasti u Federaciji BiH omoguće postavljanje spomen-ploče sa imenima poginulih u Dobrovoljačkoj.

„Ove godine privremeno smo doneli odluku da 25 godina od stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici bude obeleženo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu jer muslimanska vlast u Kantonu Sarajevo i federalnom delu BiH nije dozvolila da primereno i u skladu sa hrišćanskim obredom postavimo spomen-ploču sa urezanim imenima poginulih“, rekao je on.

Savanović je dodao da uvek postoji rizik, kao i da će pošta stradalim pripadnicima ЈNA biti odata u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu onda kada u FBiH omoguće neometano odavanje počasti srpskim žrtvama kao što vlasti RS to isto garantuju Bošnjacima u RS.

On je rekao da je zahtev za postavljanje spomen-ploče u Sarajevu podnesen više puta, a ove godine to nije učinjeno jer je Odbor Vlade RS za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio da se na taj način pokaže koliko u Federaciji BiH nisu spremni da poštuju srpske žrtve.

Savanović je rekao da su prošle godine u Dobrovoljačkoj ulici, čim je napušteno mesto stradanja, ruže bačene u kontejner.

„Nismo više mogli da trpimo takva poniženja prema poginulima“, rekao je Savanović i dodao da je potrebno međusobno razumevanje kada je reč o žrtvama.

Predsednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić rekao je da današnji pomen u Miljevićima u Istočnom Sarajevu povodom 25 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ne treba smatrati odustajanjem od obeležavanja tragičnih dogadjaja 2. i 3. maja 1992. u Dobrovoljačkoj, već shvatiti kao svojevrsnu opomenu i poruku.

„Ovo treba shvatiti kao opomenu i poruku da moramo jedni drugima obezbediti normalne uslove, da bez prisustva policije i bilo kakvih represivnih mera koje se preduzimaju dodjemo, poklonimo se senima poginulih saboraca i sunarodnika, zapalimo svijeće i položimo cveće ili nešto drugo, kako to kod kog naroda vera i tradicija zahtevaju“, rekao je Savčić.

Savčić je rekao da je stradanje pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu jedan od najtragičnijih događaja u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, a pogotovo način kako su ti vojnici poginuli.

Pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. maja 1992, kada su život izgubila 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica muslimani i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Za te zločine u BiH dosad niko nije krivično odgovarao.

Danas je u Sarajevu, u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, obeležena 25. godišnjica, kako su navele tamošnje vlasti, „odbrane Sarajeva i stradanja poginulih pripadnika Armije BiH“.

Bivši pripadnici Zelenih beretki okupili su se u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, sada Hamdije Kreševljakovića, u znak sećanja na suborce „koji su, kako navode, živote dali za odbranu BiH“.