Afera o puštanju Ganića: Tadić najavljuje tužbu, Dačić ćuti

Vesti 03. maj 201718:35 > 19:21
N1

Baš na dan kada se obeležava godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj ulici, za koji srpsko tužilaštvo tereti člana ratnog predsedništva Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića, premijer Aleksandar Vučić kaže da se svojevremeno "pregovaralo o puštanju Ganića". Indirektno prozvani Boris Tadić odgovara da to nije tačno.

Da li je i ko pregovarao o tome da Ejup Ganić ne bude isporučen Srbiji, kada je po poternici uhapšen u Londonu 2010. godine? Više od sedam godina kasnije, govoreći o slučaju Ramuša Haradinaja premijer Vučić je nagovestio da zna odgovor na to pitanje.

„Pitao sam Dačića, on kaže da ima dokaze za to, da su se neki dogovarali da Ganić bude pušten kada je pritvoren u Britaniji. Pa kakve ste vi zakone štitili u ovoj zemlji? Evo, počeo sam da mucam kada to izgovorim. Kaže da imaju i poruke sačuvane, i pozive, transkripte, sve… Je li to moguće, ljudi?“, upito je Aleksandar Vučić.

Vučić nije bio konkretan i nikoga nije direktno imenovao, ali je to pre njega učinio dnevni list „Blic“ na naslovnoj strani: navodno je bivši predsednik Boris Tadić pregovarao da se odustane od izručenja Ganića ukoliko bi Bosna i Hercegovina prihvatila da se iz rezolucije o Srebrenici izbaci reč „genocid“.

Tadić za N1 kaže da je u pitanju „stara afera“, sada, kako tvrdi „izvučena iz podruma“ jer je pre nekoliko dana pitao da li je Srbija proceduralno pogrešila, pa je Haradinaj zbog toga oslobođen.

„Ja znam da uopšte nije jednostavno obezbediti izručenje nekog optuženog za ratne zločne kada je Srbija u pitanju, imao sam i takvo iskustvo, ali ono što je bestidno i što je mimo svih demokratskih principa jeste da sadašnja vlast koriste svaku priliku da optuže prethodnu vlast“, kaže Tadić.

„Kao što sam to rekao i 2010. godine to kažem i danas, a svako će od njih dobiti tužbu sudu. Dakle, nikada ništa slično nisam slao niti znam da je neko slao. Ja, dakle, sa time nemam nikakve veze niti sam organizovao pregovore o tome da Ganić ne bude izručen Srbiji. Naprotiv, sve sam učinio da bude izručen.“

Tadić kaže da se tužbe odnose na medije koji, tvrdi, iznose neistine. Ivica Dačić, koji, prema Vučićevim rečima ima dokaze još uvek se nije oglasio ovim povodom.