CeSID o izborima: U skladu sa zakonom, bilo i nepravilnosti

Vesti 04. maj 201712:21 > 12:31
N1

Centar za slobodne izbore i demokratiju ocenio je u izveštaju o predsedničkim izborima u Srbiji održanim u aprilu, da su oni sprovedeni u skladu sa zakonom, da su poštovana osnovna prava građana uz postojanje određenih neravnopravnosti izbornih učesnika.

Izvršni direktor Cesid Bojan Klačar rekao je da se neravnopravnost izbornih učesnika pre svega ogledala u mešanju državnih i izbornih pozicija, a da je kampanjom dominirao premijer i predsednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić. 

„Nepravilnost u kampanji posebno u medijima je generisana mešanjem državničkih i stranačkih aktivnosti, jer Vučić nije podneo ostavku na mesto premijera, pa je u kampanji nastupao i kao kandidat i kao predsednik vlade, čime formalno nije prekršio nijedno zakonsko rešenje“, piše u izveštaju.

Kako se navodi, ostali predsednički kandidati nisu imali mogućnost da organizuju kampanju u punom smislu, posebno kada je reč o oglašavanju, pa je „bio primetan izostanak pluralizma u svim vidovima plaćene političke komunikacije“.

Predstavnik Cesida Ivo Čolović rekao je da je sam tok izbornog dana na većini biračkih mesta protekao bez većih problema i da su na 89 odsto posmatranih biračkih mesta birački odbori sproveli izborni proces u skladu sa zakonom, dok su na svakom desetom biračkom mestu zabeležene manje nepravilnosti, a na jedan odsto biračkih mesta nepravilnosti su mogle da uslove ponavljanje izbornog procesa. 

Čolović je rekao da posmatrači nisu zabeležili značajnije nepravilnosti kada je reč o prijemu izbornog materijala i da su manje nepravilnosti uočene na tri odsto biračkih mesta iz uzorka. On je dodao da su nepravilnosti pri glasanju godinama iste i da se pre svega pokazuju u manjim sredinama, gde se građani ne legitimišu, ne proverava da li je korišten sprej i ne koristi se UV lampa. 

RIK radio relativno transparentno i efikasno

Republička izborna komisija radila je relativno transparentno i efikasno, rekla je predstavnica Cesida Emilija Brkić. 

Ona je kazala da je RIK poštovao rokove, da su sednice bile otvorene za javnost i da je izborni proces unapređen u nekim segmentima, kao i da nije bilo većih incidenata u radu RIK, ali da je ;bilo i neadekvatnih praksi, odnosno da RIK objavljuje samo sažetke, a ne zapisnike sa sednica, da se dnevni red deli na samom početku sednice i da često nema dovoljno vremena za pripremu, a da je edukacija birača samo na bazičnom nivou. 

„Kao poseban problem izdvaja se usvajanje Uputstva za sprovođenje izbora, koji članom 91 daje pravo koordinatoru RIK da u saradnji sa predstavnicima Republičkog zavoda za statistiku, a u sedištu RIK, izvrši i parafira ispravku logičko-računarskih grešaka, koje su posledica očigledne omaške u popunjavanju zapisnika, a koje ne utiču na utvrđivanje rezultata“, rekla je Brkić. 

Ona je kao probleme biračkih odbora navela brojnost tih odbora, finansijsku neisplativost i nedovoljnu obučenost članova odbora.

Cesid, koji je izbore pratio na 600 biračkih mesta, kao i rad RIK, doneo je i preporuke koje se prvenstveno odnose na obuku biračkih odbora, zatim – strogo primeniti zakon na biračke odbore koji svoj posao nisu radili, da Regulatorno telo za elektronske medije samoinicijativno kontroliše tok kampanje i objavi izveštaj, da se objave skenirani zapisnici sa svih biračkih mesta i razdvajanje izbornih procesa, jer se pokazalo da birački odbori bolje rade kada je reč o samo jednim izborima. 

Cesid je na srednji rok preporučio reformu izborne administracije, odnosno stvaranje centralizovanog izbornog tela koje bi bilo profesionalno, kao i da se preliminarni birački spisak da na uvid javnosti i da se usvoje propisi kojima bi se smanjila mogućnost zloupotrebe javnih sredstava i državnih položaja.