Episkop Irinej o Ljotiću: Svi kršteni imaju pravo na molitvu

Vesti 04. maj 201713:59 > 14:05
N1

Povodom parastosa Dimitriju Ljotiću koji je služen u Svetovaznesenskom hramu u Novom Sadu iz kancelarije episkopa bačkog Srpske pravoslavne crkve, Irineja Bulovića, saopšteno je da svaka krštena duša ima pravo da se Crkva moli za njen pokoj.

Povodom informacije da je u Svetovaznesenskom hramu u Novom Sadu, u organizaciji “grupe okupljene oko časopisa Iskra”, služen parastos Dimitriju Ljotiću i njegovom sinu Vladimiru, iz Eparhije bačke je saopšteno da vladika Irinej nije bio obavešten o njemu, već je za to saznao iz medija, te da je od nastojatelja pomenutog hrama zatražen izveštaj.

“Ako je sveštenik zaista propagirao nacističku ideologiju, protiv njega će biti pokrenut crkvenosudski postupak. Ukoliko se pak utvrdi da je sveštenik samo obavljao svoju dužnost, odnosno da je na molbu trećih lica služio parastos upokojenima Dimitriju i Vladimiru i da ničim nije promovisao totalitarne ideje, bićemo primorani da putem nadležnih institucija zatražimo zaštitu i primerenu kaznu za klevetnike”, poručuje se u saopštenju.

Dodaje se i da se to verovatno neće svideti “onima koji već decenijama neumorno napadaju Crkvu da je klerofašistička organizacija”.

“To čine i ovih dana, mada ne znamo u čije ime to govore jer su na nedavnim predsedničkim izborima osvojili, na primer, 1,12 odsto glasova, odnosno manji procenat nego što je bilo nevažećih glasačkih listova, ali to je već njihov problem. Prema crkvenim pravilima, sviđalo se to nekome ili ne sviđalo, svaka krštena duša ima pravo da se Crkva moli za njen pokoj, dok porodica, prijatelji i poštovaoci pokojnika imaju pravo da Crkvu zamole da se obavi molitva za pokoj duše”, navodi se u saopštenju iz kabineta episkopa bačkog.

Poručuje se i da je Crkva iznad svih ideoloških, političkih i drugih podela, što je ujedno, kako se navodi, i najbolji odgovor svima onima koji su poslednjih dana požurili da napadnu Crkvu pogrešno videći u njoj tek jednu od ideologija ili partija.