Tadić: Sve sam učinio da Ganić bude izručen

Vesti 04. maj 201717:35 > 17:37
N1

Nekadašnji predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je u Danu uživo da nikad nije pregovarao da Ejup Ganić ne bude izručen Srbiji već, naprotiv, da je učinio sve da do izručenja dođe, kao što je činio sve da svako ko je odgovoran za ratne zločine nađe mesto u odgovarajućem sudu.

Nakon odluke o neizručenju Ramuša Haradinaja Srbiji, otvoren je slučaj Ejupa Ganića, člana ratnog predsedništva Bosne i Hercegovine kojeg srpsko tužilaštvo tereti za zločin u Dobrovoljačkoj ulici, a koji je za vreme predsedničkog mandata Borisa Tadića pušten iz pritvora u Londonu.

„Srbija je pokrenula sve prodecuralne aktivnosti da on bude izručen. Bilo je dosta slučajeva u prošlosti, izručenje zavisi i od političkog faktora. I sudovi u svetu su pod određenim političkom pritiskom i oni uzimaju u obzir, uključujući i Međunarodni sud pravde, političke razloge“, rekao je Tadić.

On tvrdi da je reč o staroj aferi, podsećajući da je još 2010. godine bilo sličnih napisa u medijima.

„Odgovoreno je na tu aferu, čak i oni koji su pominjani rekli su da to nisu autentične sms poruke. Afera je obnovljena pred predsedničke izbore 2017. i sad. Dakle, vlast gleda šta bi moglo da se iskoristi u svrhu njihovog učvršćivanja. Uzimaju se podaci koji se prerađuju, spinuju i vrši se napad na političke protivnike“, rekao je Tadić.

On tvrdi da nema dokaza protiv njega i poručuje da jedva čeka da se susretne na sudu sa svima koji ga optužuju. Smatra da je trenutak izabran kako bi se pokrila afera oko slučaja Haradinaj.

„Pre nekoliko dana sam rekao, pored toga što je teško obezbediti izručenje, mora pogledati da li je istina to što je francuski sud naveo da je Srbija napravila proceduralne greške. Zanima me da li je upućena žalba francuskom sudu. Na to je krenula nova medijska afera i to je odgovor vlasti na moje elementarno pitanje“, kaže on.

Podseća da je od strane šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke prozvan izdajnikom i da je ministar Aleksandar Vulin nešto slično rekao.

„Vlast misli da je svaka kritika ili pitanje koje joj se postavlja akt državne izdaje. Poslednji put smo to imali kod Luja XIV, koji je mislio da je država on sam tzv. kralj svetlosti. To je patološko stanje društva, ali to što su ministri u tom stanju kad slede takvu politiku, ne znači da svi građani i opozicioni prvaci treba da budu u takvom stanju“, rekao je Tadić.

Govoreći o najavljenoj tužbi, Tadić kaže da nema drugi izbor.

„Imate medije koji pošteno rade svoj posao i oni koji lažu u korist vlasti, koja pretvara one koji nisu bili tabloidi ili tabloidne u svoju batinu. Aleksandar Vučič kao komentariše tekst Blica, a listu je to dotureno od službi bezbednosti odnosno Ministarstva inostranih poslova. A onda Ivica Dačić kao slučajno kaže da imaju dokumentaciju, vidi se orkestrirana kampanja. Voleo bih da me i sam Vučić pomene, baš bih voleo da se nađemo pred sudom u ovom slučaju“, kaže on.

Odgovarajući na pitanje o poređenju slučaja pred sudom sa onim koji je imao minsitar policije Nebojša Stefanović protiv NIN-a, Tadić kaže da je reč o potpuno različitim motivima i okolnostima.

„Stefanović je direktno odgovoran za slučaj Savamala jer je policija pozvana da interveniše. Niti sam ja odgovoran niti me je iko ranije pominjao kao odgovornog, već se koristi u spinujućem smislu. U ovom slučaju se ne sudim sa medijima, već pokrećem proces protiv saradnika vlasti. Neki mediji su direktni izvršioci naloga vlasti“, smatra Tadić.