Nova spomen ploča srpskim žrtvama u Mauthauzenu

Vesti 07. maj 201708:07 > 13:19
Reuters / Dominic Ebenbichler

Polaganjem venaca i otkrivanjem nove spomen-ploče Srbima stradalim u Mauthauzenu, delegacija Vlade Srbije obeležila je u tom austrijskom gradu 72. godišnjicu oslobođenja nacističkog logora.

Na državnoj komemorativnoj svečanosti kod Spomenika Jugoslovenima poginulim u Drugom svetskom ratu, delegaciju je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, a deo teksta „Mauthauzen zakletve“ pročitan je na srpskom jeziku.

Mauthauzen je bio najveći koncentracioni logor na teritoriji Austrije, u kojem je bilo zatvoreno oko 200.000 ljudi iz više od 30 zemalja, od kojih 120.000 nije preživelo.

Među zatočenicima je bilo oko 7.000 Srba, a više od polovine nije dočekalo oslobođenje logora.

Logor u Mauthauzenu oslobodile su 5. maja 1945. godine jedinice sovjetske Crvene armije.

Posle Drugog svetskog rata, sva stratišta u okviru sistema koncentracionog logora u Mauthauzenu proglašena su zvaničnim memorijalima.

Predstavnici Ministarstva rada Srbije položili su vence i na Spomenik srpskim žrtvama u Memorijalnom kompleksu Gusen 1, koji je služio kao podlogor Mauthauzena, i na Savezničkom vojnom groblju iz Prvog svetskog rata u selu Rajferdorfu gde je sahranjeno 7.600 Srba, kao i na groblju u Ašahu, gde je sahranjeno 5.600 srpskih vojnika.