Janković: Potez Vulina u Mauthauzenu nije bomba, već petarda

Vesti 08. maj 201718:15 > 19:43
Screenshot

Da li će i kakav efekat imati napuštanje komemoracije u Mauthauzenu delegacije Srbije zbog simbola Kosova? Ministar Vulin tvrdi da bi to uradio ponovo. Međutim, analitičari nisu sigurni u efekat takvog poteza - niti da li je uopšte primećen, kome je poruka namenjena, niti da li je nekadašnji koncentracioni logor mesto i vreme za takav potez.

Nakon što je video zastavu Kosova, ministar Aleksandar Vulin je položio venac u ime Srbije i iz revolta napustio komemoraciju. Jasno razdvajamo šta je država, a šta politika, objasnio je Vulin nakon obilaska štandova Crvenog krsta. Zato je, kaže, moguće pregovarati sa Prištinom ali ne biti prisutan kada je istaknuta zastava Kosova.

„Da li ste primetili ikada da se na jednom jedinom mestu gde je predstavnik države Srbije može naći kosovska zastava ili lažni kosovski grb? Nema veze da li je komemoracija ili nije komemoracija, u pitanju je sistem”, kaže Vulin, a na pitanje N1 šta je sa Srbima u Vladom Kosova, odgovara rečima: “To nisu predstavnici Srbije, oni su predstavnici Srba na prostoru Kosova i Metohije”.

A upravo ti predstavnici Srba u Skupštini ili Vladi Kosova često su članovi Vulinovog „Pokreta socijalista“, podseća novinar “Vremena” Radmilo Marković.

„Pregovarate tu godinama, prenemažete se i onda dođete i kažete – to mi smeta. Tako da ja ne znam šta je tu lažno, da li je lažna država Kosovo ili su lažni ti ljudi koji su predstavnici te države Kosovo ili je lažna Vulinova izjava ili je lažan sam Vulin – to je potpuno… Bog sveti zna”, ocenjuje Marković.

Loša i nekoordinisana diplomatija, smatra bivši ambasador Srbije Vladeta Janković. Misli i da Vulinov potez nije imao nikakvog efekta, kao i da je godišnjica oslobađanja logora iz Drugog svetskog rata poslednje mesto gde treba praviti skandal.

„Umesto bombe – to je petarda! To niko ni ne primeti. I to je nešto što je samo za unutrašnju upotrebu. I opet, čini mi se, da to ima i neke veze sa Vučićem, jer Vučić i Vulin apsolutno bezuspešno i diletantski pokušavaju da se igraju dobrog i lošeg policajca”, smatra Janković.

Ipak, Vulin je uveren da bi na isti način postupili i svi ostali ministri u Vladi Srbije jer bi, tvrdi, „ostanak tamo predstavljao i vređanje svih žrtava i kršenje principa međunarodnog prava“.