Vilhelm: Otvaranje poglavlja posle sastanka u februaru

Vesti 04. jan 201513:29 > 13:33
Tanjug/Dragan Stanković

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je da bi posle sastanka u februaru, moglo da dođe do otvaranja prvog poglavlja, ali će, kako je rekao, pre toga u Briselu srpska i kosovska strana morati da reše neka važna pitanja iz Briselskog sporazuma.

Vilhelm je za TV B92 rekao da otvaranje prvog poglavlja zavisi od toga kako Srbija bude napredovala u pogledu poglavlja 35, a koje govori o punoj primeni Briselskog sporazuma.

„Nastavak dijaloga je u februaru. Poslednji sastanak na relaciji Priština-Beograd bio je u martu 2014. Vi kao država niste krivi zbog toga, ali je mnogo vremena izgubljeno“, prokomentarisao je Vilhelm.

On je, zatim, dodao da bi posle sastanka u februaru moglo da dođe do otvaranja prvog poglavlja, ali će pre toga u Briselu dve strane morati da reše neka važna pitajna iz Briselskog sporazuma.

„Posle toga realno bi bilo otvaranje prvog poglavlja“, rekao je Vilhelm.

Prema njegovim rečima, svi u Evropi imaju interes da Zapadni Balkan na čelu sa Srbijom uđe u EU jer bi to stabilizovalo region i omogućilo neometani proces trgovine i lakšu saradnju među zemljama regiona.

Govoreći o predsedavanju Srbije OEBS-om, nemački ambasador je naveo da bi Srbija mogla biti most između dve strane, možda čak i medijator u konfliktu tokom predsedavanja OEBS-u i istakao da Srbija ne mora da bira između Srbije i EU.