Đorđević u Belorusiji o unapređenju vojne saradnje

Vesti 20. maj 201716:33 > 16:42
Ministrastvo odbrane

Ministri odbrane Srbije i Belorusije, Zoran Đorđević i Andrej Ravkov. razgovarali su u Minsku o unapređenju bilateralne saradnje u oblasti odbrane, posebno u vojno-ekonomskoj i vojno-tehničkoj oblasti.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Đordević i Ravkov su podržali mogućnost saradnje kompanija odbrambenih industrija kao i zajednički nastup u izvozu naoružanja, vojne opreme i tehnologija na treća tržišta.

Ministri su ocenili da je potpisivanje međuvladinog Sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji stvorilo formalno-pravni okvir za dalju konkretizaciju saradnje odbrambenih industrija, a pre svega za formiranje i rad Zajedničke komisije za vojno-tehničku saradnju. 

Đorđević je ocenio i da je Belorusija „perspektivan i važan partner“ Srbiji u oblasti odbrane, s obzirom na razvijene remontne kapacitete za održavanje sredstava naoružanja i vojne opreme ruskog porekla, kao i kapacitete za proizvodnju naoružanja i vojne opreme. 

Govoreći o vojnoj neutralnosti, Đorđević je kazao da Srbija poput Belorusije, ostvaruje saradnju sa NATO u okviru Programa Partnerstvo za mir, bez aspiracija za punopravnim članstvom, ali da istovremeno nastoji da unapredi partnerske odnose i sa članicama ODKB, posebno Belorusijom i Rusijom. 

„Sa željom da saradnja bude podignuta na viši nivo, Srbija uzima aktivno učešće na vežbi ‘Neraskidivo bratstvo 2017’ koja će biti održana u Kazahstanu“, kazao je Đorđević i zahvalio Belorusiji na principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. 

Dodaje se da je ministar odbrane Srbije tokom boravka u Minsku obišao postavku sajma naoružanja i vojne opreme MILEX 2017.