Vulin: Mi smo Sloveni, narod slova, čuvajmo svoje pismo

Vesti 24. maj 201723:38 > 23:40
Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin rekao je u Matici srpskoj, na obeležavanju Dana svetih Ćirila i Metodija i slovenske pismenosti, da su Srbi narod koji se nedovoljno uporno bori i zalaže za očuvanje svog jezika i pisma.

“Dan slovenske pismenosti treba da bude dan koji ćemo praznovati, mi smo Sloveni, narod slova, narod jezika, narod našeg pisma koje je naš identitet, a ovo je prilika da ga potvrdimo, da ga prenesemo najmlađim generacijama i da u vremenu globalnog razumevanja, a vrlo često i globalnog nerazumevanja, prenesemo poruku da pišemo, kao jedan od retkih naroda, sa dva pisma, ali da je ćiriličko pismo baš to koje određuje naš kulturni i naš istorijski identitet“, rekao je Vulin.

Ovo je, prema njegovim rečima, prilika da pokažemo da se vraćamo sebi, svojim korenima, i da to vraćanje nije nikakva regresija, već naprotiv, da je to naš zalog za budućnost.

Mi želimo da budemo deo velike evropske porodice naroda, naveo je Vulin, ali kako bismo to mogli da budemo ako ne budemo mogli da joj ponesemo svoj jezik, svoje pismo, istoriju, svoj identitet.

“Ovo je prilika da svi zajedno, i Ministarstvo kulture i Ministarstvo rada, zajedno sa čitavom Vladom, podrži inicijativu za uvođenje Dana slovenske pismenosti kao praznika, kao dana kada će naša deca u školama učiti na kojim vrednostima je zasnovano postojanje njihovog naroda“, naglasio je Vulin.

Praznik svetih Ćirila i Metodija, slovenskih prosvetitelja i tvoraca glagoljice, obeležavaju sve slovenske zemlje kojima su solunska braća donela pismenost.